Megemlékezés és koszorúzás

2023.01.12. 17:15

A doni hősökre emlékeztek Hódmezővásárhelyen is

Hódmezővásárhelyen a Hősök terén emlékeztek a doni harcokban elesett hősökre.

Kovács Erika

A Hősök terén megtartott emlékünnepségen Berényi Károly emlékezett a hősökre. Fotó: Kovács Erika

– Volt egy magyar hadsereg, amely több mint 2000 kilométerre Magyarország határaitól harcolt, védve egy 200 kilométeres frontvonalat a szovjet Vöröshadsereggel szemben, miközben a második világégés legnagyobb véráldozatát szenvedte el – mondta emlékező beszédében, a Hősök terén lévő emlékműnél Berényi Károly, Hódmezővásárhely társadalmi alpolgármestere. Kiemelte, 1943. január 12-e a magyar honvédség fekete napjaként íródott be a történelembe. A fellelhető adatok szerint 133 vásárhelyi katona vesztette életét a doni harcokban.

– Soha ne feledjük, ezek a katonák nemcsak áldozatok voltak, hanem hősök is – mondta Berényi Károly.

Emlékeztetett, egy 2001-es törvény szerint a magyar katonahősök emlékét két alapvető módon tarthatjuk tiszteletben, ha a hősök sírjainál, emlékműveinél rendszeresen emlékünnepséget tartunk, másrészt a kegyhelyek karbantartásával. Ez utóbbi a feladatot Hódmezővásárhelyen civilekből, tartalékos katonákból és a Vitézi Rend aktivistáiból verbuválódott hadisírgondozók végzik áldozatos munkával.

Miklós Péter történész arról beszélt, hogy 80 éve ezen a napon a magyar hadtörténet talán legnagyobb tragédiája vette kezdetét. Két hét alatt a 2. Magyar Hadsereg állományának mintegy 60 százalékát veszítette el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában