Szegedi hírek

2023.01.23. 15:10

A világ vezető oktatási platformjával kötött szerződést az SZTE - fotók

Európában először a Szegedi Tudományegyetemmel kötött átfogó együttműködési megállapodást a Coursera online oktatási platform. Az SZTE polgárai hétfőtől korlátozások nélkül érhetik el a világ vezető egyetemeinek és vállalatainak tananyagait.

Koós Kata

Az együttműködési megállapodást hétfőn írta alá Jeff Maggioncalda, a Coursera ügyvezető igazgatója, Rovó László, az SZTE rektora és Fendler Judit kancellár. Fotó: Török János

A 2012-ben alapított Coursera jelenleg a világ legnagyobb, online oktatási felülete, ahol 175 felsőoktatási intézmény és száz vállalat legjobb képzései érhetők el. Többek között a Yale, a John Hopkins Egyetem, a Google és az IBM kínál digitális tanfolyamokat, amelyek az egyetem vagy a vállalat igazolásával zárulnak. A Courserán százmilliónál többen tanulnak.

A Szegedi Tudományegyetem és a platform kapcsolata 2020 tavaszán kezdődött, amikor a Coursera ingyenes licencekkel támogatta az SZTE átállását a Covid-járvány miatti online oktatásra. Az elmúlt három évben 2500 licenc segítségével fértek hozzá az egyetem hallgatói, oktatói és munkatársai a felülethez. 

Hétfőn az együttműködés új lendületet kapott. Európában először a Szegedi Tudományegyetemmel kötött átfogó együttműködést a Coursera, amelynek keretében a világ legjobb egyetemeinek és vezető vállalatainak tananyagai korlátozás nélkül épülhetnek be a szegedi képzésekbe. 

– Összeállítottunk egy katalógust, amely tartalmazta a legaktuálisabb képzéseket, amelyekre a különböző iparágaknak szüksége van. A Szegedi Tudományegyetemben volt annyi bátorság, hogy erre lecsapjon. Ritka, hogy egy ilyen jó nevű, elit iskola ennyire előrelátó. Szeged egyike ezeknek az egyetemeknek, az SZTE a jövő egyetemét építi – mondta el lapunknak Jeff Maggioncalda, a Coursera ügyvezető igazgatója, hogy Európában elsőként miért az SZTE-re esett választásuk. Az igazgató az együttműködési szerződés aláírása után előadást tartott a felsőoktatás fejlődésének globális tendenciáiról és a munkaerőpiaci változások jellemzőiről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában