Évértékelő

2023.01.01. 20:19

Csaknem 700 millió érkezett Ópusztaszerre

Az elmúlt évben 683,7 millió forint érkezett – különböző nyertes pályázatokkal – beruházásokra, fejlesztésekre Ópusztaszerre. Ezekből van, amivel már végeztek a kivitelezők és akadnak, amelyek ebben az esztendőben valósulnak meg.

Imre Péter

Makra József polgármesterrel értékeltük a 2022-es évet. Fotó: Imre Péter

– Különleges testület, önkormányzat a miénk: kicsi, ennek dacára felszentelt ember is van sorainkban: Antal Imre plébános az alpolgármesteri feladatokat látja el – kezdte rendhagyóan évértékelő beszélgetésünket Makra József, Ópusztaszer polgármestere. 

Azzal folytatta, hogy az elmúlt évben különböző programokban (például: Belügyminisztérium, Magyar Falu program, Vidékfejlesztés, TOP Plusz) a kiírt pályázatokat kihasználva 683,7 millió forint érkezett a számlájukra beruházásokra, melyek egy része már megvalósult, de olyan is akad, ami idénre maradt.

– Nehéz esztendő volt, de küzdöttünk, mint malac a jégen, és igyekeztünk minden adódó pályázati lehetőséget kihasználni. Mindegyik fontos a számunkra, mert fejleszti, előreviszi településünket, az ilyenekre rögtön lecsapunk, mint a vércse – mondta el szemléletes hasonlattal a faluvezető.

Tavaly, többek között, megtörtént a temetőben a 104 méteres belső út építése, az óvodai játszóudvarhoz eszközök beszerzése és telepítése, valamint a Rákóczi és Szőlő utca felújítása, utóbbi mintegy 27 millió forintból. 2022 novemberében lezárult a külterületi helyi közutak felújításának kivitelezése, erre a mintegy 9 kilométernyi szakaszon 294 millió forintot fordíthattak. 

A 2023-as feladatok közül kiemelendő például a csapadékvíz elvezetési rendszer fejlesztése 150 millióból – a közbeszerzés folyamatban –, a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése 57,5 millió forintból, és megérkezett a támogatói döntés a belterületi utak építésére, rekonstrukciójára 70 millió forintból.

– A felsoroltakon kívül pályáztunk még 300 millió forintra a 70’-es években épült óvoda felújítására, egy majdnem teljesen új épület létrehozására. Az elbírálásra várunk, ami reméljük, pozitív lesz. Önkormányzatunk csak a tényekkel számol, mert álmodozni lehet ugyan, de nem érdemes – jelentette ki Makra József. 

Még elmondta: az energiaválság Ópusztaszert nem sújtja annyira, mint más településeket, mert a községi intézményeket termálvízzel fűtik, illetve a közvilágítás kikapcsolása meg sem fordult a fejükben, a pluszt kigazdálkodják a költségvetésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában