Egykori barthások a színpadon

2023.02.08. 20:37

Példaként szolgálhatnak a karriertörténetek: a főkertész mesélt

Rendhagyó beszélgetéssorozatot indult a Bartha János Kertészeti Technikumban. A középiskola olyan egykori tanulóit hívja vissza, akik az agrárpályán kiemelkednek, Szentesen vagy akár szélesebb körben is ismertek. A sorozat első vendége Berezvai Csilla, Szentes város főkertésze volt.

Majzik Attila

Berezvai Csilla, a város főkertésze volt sorozat első vendége. Fotó: Majzik Attila

Sok jeles személy végzett a szentesi mezőgazdasági középiskolában, a technikum vezetése pedig most szeretne megmutatni azokat, akik messzire jutottak.

– A sorozatunk címe Karriertörténetek. Két részre bontottuk a beszélgetéseket, az egyikben A Barthából indultam címmel az iskola egykori diákjait látjuk vendégül, más alkalmakkor pedig Hétköznapi nyelven a mezőgazdaságról címmel olyan agrárszakembereket szeretnénk meghívni, akik a fiatalokat kicsit közelebb tudják hozni az agráriumhoz – számolt be a kezdeményezésről Monoki Mariann, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

A sorozat első vendége a város főkertésze, Berezvai Csilla volt, vele Szabó Zoltán polgármester és Horváth József, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója után Monoki Mariann beszélgetett.

A főkertész elmesélte, 1981 és 1984 között járt a Barthába, az övék volt a második szakközépiskolai évfolyam, akik a szakma mellé érettségit is szereztek. A sok szép emlék mellett komoly szakmai alapokkal is távozott az iskolából.

– Három diplomát szereztem az évek alatt, de mindig az itt megszerzett alapokra tudtam támaszkodni. Géptanból nagy fórral indultam, kenterbe vertem a fiúkat a főiskolákon, hála Grécs tanár úrnak. Sosem felejtem az illatot, ahogy ment a folyosón és pipázott. Mellette rengeteget köszönhetek szakmailag Sajtos Imréné és Törőcsik Zoltánné tanárnőknek. Magyar Bucsány tanár úrtól rengeteget tanultam, ő egy etalon volt – idézte fel Berezvai Csilla. A város főkertésze hozzátette, nagyon jó közösséget alkottak, a mai napig kapcsolatban vannak egymással. Ha egykori évfolyamtársával találkozik, mindig előkerülnek a régi emlékek.

Monoki Mariann kiemelte, a beszélgetéssorozatuk célja, hogy közelebb hozzák a szakmát a fiatalokhoz, emellett büszkék is egykori diákjaikra.

– Büszkeségünk, hogy a város főkertésze itt végzett, ezért is szerettük volna először őt megszólaltatni. A továbbiakban szeretnénk meghívni Gombás Attilát, a Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesületének volt elnökét, aki manapság egy parképítő vállalkozást vezet, valamint vendégünk lesz Kokovecz Adrienn, a kézműves élelmiszereket készítő Viharsarki Chili egyik alapítója is. A Hétköznapi nyelven a mezőgazdaságról-estünkön Sipos József növényorvost fogjuk vendégül látni február végén – tájékoztatott az igazgatónő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában