Csongrád-Csanád vármegye

2023.03.31. 11:30

Csökkent a betegek száma vármegyénkben is

Tizenegy megyében, köztük Csongrád-Csanádban is csökkent a betegek száma, ugyanakkor az influenzavírus még mindig jelen van vármegyénkben. A több mint 215 ezer beteg fele a gyerekek körében volt, közülük többen kórházba is kerültek.

Kiss Anna

Illusztráció: Löffler Péter

Országosan 215 ezer 700-an mentek orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel március 20-a és 26-a között, közülük 39 ezer 400 betegnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak a szakemberek 

– derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ összesítőjéből. Közölték azt is, hogy a múlt hét során Budapesten, valamint Fejér és Vas vármegyében emelkedett, míg tizenegy területen – köztük Csongrád-Csanádban is – csökkent a betegek száma. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Somogy vármegyében azonban változatlan maradt az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében volt a legmagasabb, Vas, Pest és Zala vármegyékben pedig a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Nógrád vármegye kivételével minden területen diagnosztizáltak, tehát vármegyénkben is, viszont influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 12. naptári héten nem érkezett jelentés.

A központ adatai szerint az akut légúti fertőzésre panaszkodók több mint fele, 50,3 százaléka 0 és 14 év közötti gyerek volt, de az influenzaszerű tünetek is főként a gyerekeknél jelentkeztek, a betegek 41,7 százaléka ebben a korcsoportban volt.

A légúti figyelőszolgálatban kijelölt 24 kórház adatai alapján a 12. héten 218 beteget vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 38-an részesültek intenzív vagy szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 32 főnél az influenzavírus, 54 főnél a SARS-CoV-2 és 17 főnél az RSV állt a megbetegedések hátterében. Az RSV főként 2 éves vagy annál fiatalabb gyermekeket érintette, míg a koronavírus és az influenza miatt leginkább a 60 évesek vagy annál idősebbek kerültek kórházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában