Közel 16 ezer határsértő feltartóztatását segítették tavaly

2023.03.03. 15:20

Évértékelőt tartottak a polgárőrök Mórahalmon - Galéria

Évértékelő fórumot tartott pénteken az Országos Polgárőr Szövetség elnöksége és annak Határvédelmi Polgárőr Tagozata Mórahalmon. Csaknem 16 ezer határsértő feltartóztatását segítették tavaly a polgárőrök a déli határon.

Munkatársunktól

Rendőri és polgárőr vezetők értékelték pénteken az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Polgárőr Tagozatának 2022-es munkáját Mórahalmon. Fotó: Török János

– Nem tűnik úgy, hogy a migrációs nyomás belátható időn belül megszűnne vagy érdemben enyhülne. Az elmúlt években kiváló együttműködés alakult ki a térség települései, a rendészeti szervek, valamint a polgárőr szervezetek között. A helyi és az ország minden részéből érkező polgárőrök áldozatvállalásának köszönhetően jóval biztonságosabbnak érezhetik mindennapjaikat az itt élők, mint néhány évvel korábban – mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere pénteken a Kolo Szerb Kulturális Központban, ahol Évértékelő fórumot tartott az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Polgárőr Tagozata

Az évértékelőn Csorba Sándor, a szövetség határvédelmi tagozatának elnöke elmondta, tavaly a kormány felkérésre, február 12. és december 12. között több mint 15 ezer polgárőr vállalt önkéntes szolgálatot a déli határ védelmében. A 10 hónap alatt a polgárőrök 161.837 szolgálati órát teljesítettek. Közreműködtek majdnem 16 ezer határsértő és 17 embercsempész elfogásában.

A határvédelmi feladat ellátása érdekében az arra jelentkező polgárőrök számára ősszel a rendészeti szervek szakemberei elméleti és gyakorlati képzést tartottak. A határ térségében működő polgárőrszervezetek idén is folyatják a munkát. 

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője kifejtette, az önkéntesen, szabadidejükben az illegális migráció elleni küzdelemben résztvevő polgárőrök nagyon komoly segítséget nyújtottak a rendőrség munkájához. Az ezredes hangsúlyozta, 2015 óta nem kellett olyan sok határsértővel szemben intézkedni, mint tavaly. 2021-ben mintegy 120 ezer, tavaly 270 ezer határsértőt tartóztattak föl, 93 százalékukat a határ nyolc kilométeres körzetében.

– Egyre agresszívebbé válnak az embercsempészek és a határsértők: 2021-ben 52 támadás érte a határt védő rendőröket és katonákat, tavaly 447 ilyen eset történt. A rendőrök tavaly több mint kétezer embercsempészt fogtak el – tette hozzá a főosztályvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában