Háromezer babát segített a világra

2023.03.01. 10:41

Fél évszázada hűséges a szakmához és Makóhoz Kocsis Ernő

Nincs szebb dolog, mint világra segíteni egy új életet – vallja a 74 esztendős makói Kocsis Ernő, aki idén éppen 50 éve dolgozik szülész-nőgyógyászként. Ráadásul a fél évszázadnyi szolgálat alatt mindvégig hű maradt Makóhoz. Számos kitüntetést kapott, a legtöbbre azonban természetesen a páciensek szeretetét tartja.

Szabó Imre

Kocsis Ernő fél évszázad alatt háromezer babát segített a világra. Fotó: Szabó Imre

Kocsis Ernő nem családi hagyományt folytatott azzal, hogy a fehér köpenyt választotta, hiszen a szülei pedagógusok voltak. Édesapja azt szerette volna, ha követi a tanári pályán, őt azonban a biológia érdekelte, orvos akart lenni. A gimnázium idején, az egyik nyári szünetben az édesapja megszervezte neki, hogy töltsön egy kis időt munkával a makói kórházban. 

Nem ment el a kedve 

– Abban bízott, hogy így elmegy tőle a kedvem. Az ellenkezője történt

 – mesélte. Végül a szegedi egyetemen végzett, és ott is szakvizsgázott szülészet-nőgyógyászatból. Belgyógyász szeretett volna lenni, de ilyen állást akkor csak távolabbi kórházakban kínáltak neki. Aztán szülész-nőgyógyászként kezdett a makói kórházban azzal, hogy ha üresedés lesz, majd átmegy a belosztályra. A szakterületet azonban megszerette, és maradt. 

– Ez egy sokszínű szakma

 – mondta róla. 

Műhibapere nem volt 

Eddig ötven évet dolgozott szülész-nőgyógyászként, és végig Makón maradt. Annak ellenére is, hogy közben mindig foglalkozott érdekes dolgokkal – például a prosztaglan­dinok használatával vagy a szülés közbeni, fájdalomcsillapítási céllal alkalmazott hipnózissal. Utóbbival olyan eredményesen, hogy egy fővárosi kórházba is csábították. Ő azonban erre is nemet mondott. 

– Nem bántam meg. A tapasztalatom az, hogy egy kisváros orvosaként is lehet az embernek szép, tartalmas, izgalmas pályafutása

 – összegzett. 

Fotós: Szabó Imre

Közben a szülészet alaposan megváltozott. 

– Amikor kezdtem, a szülések alig 5 százaléka volt császármetszéses, ma nagyjából a fele

 – mondta. Alighanem főképp azért, mert a doktorok ma már a legkisebb kockázat lehetőségét látva is inkább a biztosra mennek, szeretnék elkerülni az akár 100 milliós műhibapereket. 

– Azt szokták mondani, egy szülész élete során biztosan belefut néhány ilyen eljárásba. Nekem egy sem volt

 – jegyezte meg. 

Háromezer baba 

Makón jelenleg nincs szülészet-nőgyógyászat. Az utóbbi években az orvosok kevesen voltak, nehéz volt fenntartani az osztályt. Végül a koronavírus-járvány idején Hódmezővásárhelyre került a szülészet, de közben többen nyugdíjba mentek és nem tudni, mikor sikerül őket fiatal kollégákkal pótolni. Kocsis Ernő így a szakrendelésen fogadja a hölgyeket. A fél évszázad alatt legalább háromezer páciense volt és nagyjából ennyi babát segített a világra. 

– Annál szebb pillanat nincs, mint amikor egy baba felsír 

– árulta el, mit szeret a legjobban a hivatásában. Most 74 éves, eddigi munkásságát számos kitüntetés, szakmai elismerés fémjelzi. 

– Szerencsére fizikailag is, szellemileg is jó kondícióban vagyok. Úgy tervezem, amíg ez így marad, folytatni szeretném a munkát 

– mondta. Ha egyszer leteszi a fehér köpenyt, az ideje nagy részét alighanem olvasással fogja tölteni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában