Szegedi Nemzeti Színház

2023.03.07. 20:40

Harmadjára tér vissza a szegedi színházba a Hegedűs a háztetőn - videó

Közönségtalálkozón beszéltek az alkotók a Szegedi Nemzeti Színház ez évi sikerprodukciójáról, az alig több mint egy hét múlva bemutatásra kerülő Hegedűs a háztetőnről. Kiderült, nyomasztja-e a főszereplőt, kik után játsza el Tevjét és az is, ki segítette a társulatot abban, hogy a zsidó hagyományokat autentikusan tudják megjeleníteni a színpadon.

Timár Kriszta

Az alkotók is nagy örömmel készültek a sikermusical-re, melyet március 17-én mutatnak be. Fotó: Gémes Sándor

Március 17-én mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház minden idők egyik legismertebb musicaljét, a Hegedűs a háztetőnt. A darab különleges jelentőséggel bír a teátrum életében, hiszen 1986. október 10-én a felújítás után ezzel a darabbal nyitották meg az évadot, Király Leventével a főszerepben. A sikerprodukció 2005-ben is látható volt a szegedi színházban Gregor Józseffel a főszerepben, majd  2018-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon, melyet Alföldi Róbert rendezte és Stohl András alakította Tevjét. Most pedig Barnák László rendezésében, Borovits Tamás főszereplésével láthatja újra a közönség a zsidó tejesember és családja történetét.

A premier előtt alig több mint egy héttel közönségtalálkozót tartottak a REÖK-ben. A keddi eseményen Barnák László rendező, valamint a darab szereplői közül Ács Petra, Borovics Tamás, Csorba Kata, Krausz Gergő, Sziládi Hajna és Szilágyi Annamária vettek részt. Barnák László úgy fogalmazott, ez a musical sok jó szerepet kínál. De fontos szempont volt az is a darab kiválasztásánál, hogy ez összekapcsolja a tagozatokat, hiszen a tánckar, énekkar és a Szegedi Szimfonikus Zenekar is dolgozik benne. A történetnek mindezek mellett van aktualitása is, hiszen az ukrajnai menekültek most ugyanabban a helyzetben vannak, mint száz évvel ezelőtt zsidó honfitársaik, így Tevje családja is: el kell hagyniuk otthonukat.

A próbafolyamat már karácsony előtt elkezdődött, az energiatakarékosság miatti bezárás miatt azonban nem a nagyszínházban, hanem a Pick Klubban.

 Nem éreztem hátránynak a kialakult helyzetet, mert nagyobb helyen tudtunk próbálni, mint ami a színházban rendelkezésünkre állt volna. Úgy tudtunk tehát múlt hétvégén visszaköltözni, hogy még a csoportos jeleneteket is el tudtuk helyezni a térben, így már csak csiszolni kell a produkciót

 – árulta el Barnák László.

A közönségtalálkozón az alkotóktól olyan kulisszatitkokat is meg lehetett tudni, mint hogy az előző két nagyszínházi előadás eszközeinek egy részét is használják, illetve hogy a zsidó hagyományok autentikus megjelenítésében – például a sábeszra vagy az esküvőre való készülődésben – Kendrusz Attila rabbijelölt segítette a csapatot. De szóba került az is, hogy Borovics Tamás hogyan viszonyul ahhoz a teherhez, hogy Király Levente és Gregor József után játsza a főszerepet. Bár Barnák László elárulta róla: amikor megtudta, hogy övé a szerep, átfutott az arcán egy sötét árnyék, a színész azonban mondja, mostmár megpróbál nem foglalkozni ezzel. Hozzátette: a tánc sokkal nagyobb kihívást jelentett a számára, főleg hogy 20 éves táncosokkal kell lépést tartania a koreográfiában.

A szereplők közül többen is arról meséltek, hogy szerepük megformálásához saját életükből hívnak elő érzéseket. Csorba Kata például elárulta, 6 és 20 éves kora között egy zárt közösség tagja volt, ahol szigorú szabályrendszerek között élt. Végül azonban meghozta a döntést, hogy kilép innen saját boldogsága érdekében – csakúgy, mint Tevje lányai.

 Nekik ez ugyanolyan nehéz lehetett, mint annak idején nekem

 – magyarázta.

Az évad valószínűleg legsikeresebb produkcióját márciusban hat alkalommal játszák a Szegedi Nemzeti Színházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában