A misét Kiss-Rigó László celebrálta

2023.03.04. 12:07

Megújult a 300 éves csongrádi templom - galéria

A csongrádi Szent Rókus templom fennállásának 300. évfordulójára elkészült felújítást szentmisével ünnepelte meg a templom közössége.

Majzik Attila

Szentmisével ünnepelték a templom felújítását. Fotó: Majzik Attila

Elkészült a Szent Rókus templom felújítása, a célra a csongrádi Nagyboldogasszony Plébánia 156 millió forintot nyert  a kormánytól. A munkálatok során a templom külseje és belseje is megújult: a templomtérben restaurálták a falfelületeket, a mennyezeti festményt és a stáció képeit, valamint a szakemberek elvégezték a három faoltár és festményeinek állagmegóvó tisztítását és konzerválását is. A templom belső festése Sztrakay Judit restaurátor vezetésével újul meg teljesen.

Emellett a templomtorony külső falazatának javítása és újrafestése is elkészült, valamint az óraszerkezet GPS-alapú felújítása is megvalósult. Új villámhárító rendszert építettek ki, a belső villanyszerelési munkák mellett pedig ventilátor rendszert is telepítettek, valamint egy új csillár is került a templomba.

 

A projekt leglátványosabb része a toronysüveg cseréje volt, amit Ócsai Sándor toronyépítő mester és családi vállalkozása valósított meg. Miután tavaly májusban daruval leemelték a régi toronysüveget, a templomkertben készítették el egy új, az 1818-ban épült torony formavilágához hű, rézfedésű toronysipkát, mely augusztusban került a helyére.

A csongrádi Szent Rókus templom fennállásának 300. évfordulójára elkészült felújítást szentmisével ünnepelte meg a templom közössége. A misét Kiss-Rigó László megyéspüspök celebrálta, majd megáldotta a felújított templomot.

– A Szent Rókus templom nemcsak a hívő embereknek kulturális érték, hanem az egész város közösségének. Kívánom, hogy Isten segítségével őrizzük meg identitásunkat, nemzeti értékeinket és legfőbb kincsünket, a hitünket – fogalmazott a megyéspüspök.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában