Balástya

2023.03.13. 14:00

Mintegy 100 házat védenek meg

200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a községi önkormányzat TOP-os pályázaton a Balástya belterületi védelmét szolgáló A1 és A2 vízgyűjtő és Gajgonyai záportározó fejlesztése című projekt negyedik ütemére. A költségeket az Európai Regionális Fejlesztési Alap és hazai központi költségvetés finanszírozza.

I.P.

Forrás: Balástya önkormányzat

A közbeszerzés nyertese a 2006-ban alapított sándorfalvi Vízép Holding Kft. lett, melynek március 8-án átadták a munkaterületet. A nettó 137,1 millió forintos kivitelezés március végén, április elején kezdődik, a befejezési határidő szeptember 28., azt követi októberben a műszaki átadás-átvétel – tudtuk meg Péterné Bárkányi Tímea projektmenedzsertől.

Fotó: Illin Klára

A szakember elmondta, hogy a beruházás célja, hogy a 7350 négyzetméteres Gajgonyai záportározó a vízgyűjtőivel együtt a belterület védelmét, a vízkárelhárítást és a vízvisszatartást szolgálja. A záportározó földmedrű, töltéses, szabálytalan alaprajzú, 7893 köbméter befogadóképességű lesz. 

 A projektben megvalósul a földmedrű árkok rekonstrukciója, nyílt árok és zárt csatorna felújítása, továbbá nyílt vízelvezetők kialakítása, a fejlesztéssel érintett csatorna hosszúsága 2969 méter 

– sorolta Péterné Bárkányi Tímea.

A beruházás helyszínei: Gajgonyai záportározó, Bartók Béla utca, Galamb utca, Gerle utca, Kodály utca, Övárok, Széchenyi utca, a szennyvíztelep mellett a régi Balástya II. csatorna, Ady Endre utca és Honvéd utca. A csatornaszakaszok 97 ingatlan, a már említett szennyvíztisztító telep és a Hotel Orchidea állagmegóvását szolgálja, belvízzel való elöntését előzi majd meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában