Több mint két tonna használt ruhát adtak le

2023.03.01. 11:00

Sikeres volt az üllési ruhagyűjtés

Első alkalommal rendeztek használtruha-gyűjtést az üllési általános iskolában. A sulizsák programban 4 nap alatt 295 zsákban, 2163 kiló ruhát gyűjtöttek össze újrahasznosításra.

Munkatársunktól

Sikeres volt az első alkalommal megrendezett használtruha-gyűjtés az üllési általános iskolában. 4 nap alatt 295 zsákban 2163 kiló ruha gyűlt össze újrahasznosításra. Fotó: Szűcs Anikó

– Ma már menő dolog újrahasználni és újrahasznosítani. A textilt újrahasznosíthatják az építőiparban, az autóiparban párnázóanyagként, a termelőiparban törlőruhaként, a textilszálakból fonal vagy szigetelőanyag készül – mondta Szűcs Anikó szülői munkaközösségi tag. 

Az üllési általános iskola szülői munkaközösség édesanyái úgy döntöttek, szeretnék megismertetni mindenkivel a textil újrahasznosítás lehetőségeit és közvetíteni a háztartások és a feldolgozók között. Szeretnék megmutatni, hogy nem a kuka a megoldás. Ezért az Üllés, Forráskút, Csólyospálos Községi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Fontos Sándor Tagintézménye Hódiné Vass Magdolna igazgató támogatásával csatlakozott a „Göncölj a Földért” sulizsák programhoz. 

Fotó: Szűcs Anikó 

Az ötletgazda Szűcs Anikó volt, aki elmondta, a céljuk az volt, hogy ösztönözzék saját közösségüket a ruhagyűjtéssel. Ennek köszönhetően beszélgetések kezdődhettek a fenntarthatóságról, környezettudatosságról és a környezetükért is tettek valamit. A ruhagyűjtés lehetővé tette, hogy példát mutassanak egymásnak, a gyerekeknek és esélyt adjanak arra, hogy a már nem tetsző, kinőtt ruhadarabok újra gazdára találjanak. A programba Nagy Attila üllési polgármester édesapaként aktívan bekapcsolódott. Az iskola minden osztálya szorgalmasan zsákokba csomagolta felesleges ruháit, cipőit, így sikerült 4 nap alatt 295 zsákot és összesen 2163 kilogramm ruhát összegyűjteni. Az osztályok közötti versenyt 666 kilóval a 2. osztály nyerte.

A Sulizsák programról

A szervező célja, hogy cégük tevékenységén keresztül segítsék a gyerekek környezettudatos nevelését, mellyel elérhető, hogy a jövő generációjának ezek az apró szokások már természetesek lesznek és beépülnek a hétköznapjaikba. Szeretnék megismertetni mindenkivel a textil újrahasznosítás lehetőségeit és mindezért tenni is, nem csak elméletben, hanem közvetítőcsatornaként a háztartások és a feldolgozók között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában