Ópusztaszer

2023.03.29. 10:00

Szombattól indul a nagyüzem az Emlékparkban

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szombattól várja a látogatókat a Skanzen és a Nomád park is, így teljessé válik a nagyüzem a kiállítóhelyen. Közben zajlik a Rotunda egymilliárd forintos energetikai korszerűsítése, ami jelentősen nem befolyásolja, nem zavarja a tárlatok megtekintését.

Imre Péter

Zajlik az utóbbi évek legjelentősebb beruházása, a Rotunda energetikai korszerűsítése. Lassan a napelemek is a helyükre kerülnek. Fotó: Imre Péter

 A hőszivattyúk és a szondák telepítése megtörtént, a régi gépészetet kiszerelték, a helyére kerül majd az új, betemették a munkaárkokat és most kezdik meg a napelemek felszerelését a tetőre, azzal a napelemes rendszer kialakítását

 – sorolta Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója, az aktuális témával, a Rotunda energetikai fejlesztésével kezdve beszélgetésünket.

Archív fotó: Török János

Nyit a Skanzen is

Az Emlékpark a téli szünet után március 16-án nyitotta meg újra kapuit a vendégek előtt, szombattól pedig a Skanzen és a Nomád park is várja a kikapcsolódni vágyókat. A Rotundáról el kell mondani: a területén kialakított 18 kiállítás közül 17 a felújítás alatt is megtekinthető, mert a világítótestek cseréjét egyszerre csak egy helyen végzik a szakemberek – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Archív fotó: Török János

Feszty-körkép, téli szünet, újdonságok

Az energetikai fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a Feszty-körkép, A magyarok bejövetele megvilágítása is javul. 

Szabad szemmel ez alig érzékelhető, de amikor egymás mellé „tettük” a két fényt, láthattuk, hogy az új, a modernebb technika élesebb és kontúrosabb képet ad. De már eddig is a festményt annak idején újjá varázsoló lengyel restaurátorcsoport által meghatározott értéken belül volt

 – válaszolta a felvetésre Kertész Péter.

A novembertől március közepéig tartó téli szünet számunkra munkával telt, melyben az irattár rendezésével az adminisztratív teendők is szerepet kaptak. De figyeltünk a műtárgyvédelem minél jobb megoldására és készültünk, például a park rendbetételével, a tavaszi nyitásra

 – mondta el az ügyvezető. Az újdonságokkal folytatta: tavasszal kettő, a szezon végéig, vagyis október 31-ig látható kiállítás is nyílik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Április 5-én nyílik a „Végül is ketten maradnak, Isten és a bor” című tárlatunk, ami a Kárpát-medence 1875-től 1920-ig terjedő időszakának borászatát, szőlészetét, borkultúráját mutatja be, eszközökkel, egykori fényképekkel, rajzokkal és dokumentumokkal. Ilyen kiállítást még nem rendeztek Magyarországon

 – közölte Kertész Péter. A másik nagy attrakció, a Feszty Árpád munkásságát felvonultató, 2022-re tervezett, de a Covid miatt elmaradt kiállítás, ez május 12-én nyit. Sok festmény és a művészhez köthető tárgy érkezik a határokon túli gyűjteményekből, hiszen a környező országokhoz is kötődött élete, festészete, személyisége. 

Szellemi hidat képez közöttünk, a magyar nemzet tagjai között 

– állapította meg az ügyvezető.

Hagyományos rendezvények

Az újdonságok, meglepetések mellett természetesen a hagyományos, már megszokott események is szerepelnek a rendezvénynaptárban. Ilyen például a Szeri húsvét, a Szobori búcsú, a Szent István nap és a 2019 után augusztus 12-én és 13-án újra megtartandó Magyarok Országos Gyűlése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában