A probléma elhárítása után az érintett tulajdonosokat értesítik a befizetési határidőről

2023.03.17. 14:51

Technikai hiba Vásárhelyen, döcög a földadó adatbejelentése

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Akadozik a technika Hódmezővásárhelyen, ezért lassan halad a földadó adatbejelentéseinek befogadása és feldolgozása. Erről az önkormányzat gyorshír szolgálata adott tájékoztatást. 

Mint ismeretes, Hódmezővásárhelyen január 1-jétől él a földadó, amit a 4 hektár fölötti földtulajdonnal rendelkezőknek kell fizetniük, a mértéke hektáronként mintegy 10 ezer forint. A földadó bevezetése ellen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tiltakozott, aláírásgyűjtést is szerveztek. Lázár János miniszter szerint a földtulajdonosok büntetése a földadó, amit az ’50-es évek kuláküldözéséhez hasonlított egy rádióinterjúban. Nemrég Nagy István agrárminiszter pedig kijelentette, az Agrárminisztérium és a kormány a magyar gazdák mellett áll, ezért elítéli és ellenzi a helyi földadók bevezetésének minden formáját. 

Az önkormányzat most adta hírül, hogy a földadó adatbejelentésével kapcsolatban informatikai problémák adódtak, amelyek elhárításán a Magyar Államkincstár Önkormányzati Alkalmazásközpont ASP Adó Szakrendszerének munkatársai soron kívül dolgoznak. A hiba elhárítása után folytatják az adózóknak a határozatok kiküldését, amelyekben szerepel majd az adó első félévi részletét érintő fizetés határideje is. „Ilyen esetekben ugyanis a határozat véglegessé válását követő 15 napon belül (gyakorlatilag a határozat kézhezvételét követő 30 napon belül) kell az előírt adót megfizetni. Mindezek alapján azokat, akik határozatukat március 15-e után a fenti rendelkezések szerint kapják meg, semmilyen hátrányos jogkövetkezmény (plusz teendő, bírság, pótlék, egyéb) nem ér” – írta a gyorshír szolgálat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában