Vagonokba kellett pakolni az életüket, el kellett hagyni az otthonukat

2023.04.12. 19:23

76 éve kezdődött a felvidéki magyarok kitelepítése

Kovács Erika

Az emléktáblán azok neve szerepel, akiket a Benes dekrétum megfosztott az állampolgárságuktól, a közösségüktől és az otthonuktól. Fotó: Kovács Erika

A Felvidékről kitelepítettekre emlékeztek szerdán délután Pitvaroson. A Rákóczi Szövetség Pitvarosi Helyi Szervezete és az önkormányzat által szervezett ünnepség szentmisével kezdődött, amit Kondé Lajos, a szegedi dóm, Hutár Márk Nagycsalomja és Kasuba Róbert Pitvaros plébánosa celebráltak. Az ünnepségen részt vett Pozsonyvezekény és Gúta küldöttsége is.

A szentmise után Szüllőné Cződör Mária, a Rákóczi Szövetség helyi vezetője mondott beszédet.

Minden év április 12-én emlékezünk a Felvidékről kitelepítettekre. 1947-ben ugyanis ezen a napon indult el a felvidéki magyarokkal az első vagon Magyarországra. Pitvarosra és a környező településekre is sokan érkeztek, köztük szüleink, nagyszüleink. Ennek a tragikus eseménynek már 76 éve

 – mondta.

Fotó: Kovács Erika

A Rákóczi Szövetség Pitvarosi Helyi Szervezetében ma már csak tízen vannak, akik személyesen is átélték a kitelepítést. Ágh Zoltán Tallóson, Czigle László, Girich Péter, Körömi Istvánné Tóth Magdolna, Majó Mihályné Árgyusi Ilona, Radó Tiborné Takács Erzsébet, Varga Istvánné Árgyusi Zsófia Gútán, Lénárt Imre Pozsonyvezekényben, Oláh Kálmán és Varga István Vágfarkasdon született. Őket a szövetség virággal és emléklappal köszöntötte. Az ünnepség a templom falán lévő emléktábla koszorúzásával folytatódott, majd a művelődési házban levetítették az „Otthontalanok” – az 1947-ben deportált felvidéki magyarok emlékezete a XXI. században című dokumentumfilmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában