Rendhagyó tanóra volt a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen

2023.04.14. 18:50

A gyűlöletellenesség üzenete a háború közelségében

T.Sz.

Miklós Péter történész fogadta a diákokat a rendhagyó tanórán. Fotó: Tábori Szilvia

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján rendhagyón tanórán vettek részt a Németh László Gimnázium, Általános Iskola diákjai pénteken a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhelyen. A diákoknak Miklós Péter történész a népirtásról, de a zsidóságról és a hozzájuk fűződő kultúráról is beszélt. Míg január 27-én, az auschwitzi tábor felszabadításának napja nemzetközi holokauszt emléknap, április 16-án a magyarországi áldozatokra emlékezünk. Mint azt a rendhagyó tanóra előtt lapunknak Miklós Péter elmondta: Magyarország német megszállása után tervszerűen egy hónap alatt előkészítették a magyar zsidóság deportálását. Ennek esett áldozatul az akkori Magyarországon élő, nagyjából 800 ezres zsidóság több mint fele, 400-450 ezer zsidó honfitársunk pusztult el néhány hónap alatt. Vásárhelyen pedig hozzávetőlegesen négyszázan tűntek el munkaszolgálatban, vesztették életüket deportáláskor, vagy a haláltáborok egyikében.

Azért fontosak ezek az emléknapok, mert egyre kevesebben vannak, akik ezt átélték és el tudják mondani, mit történt egykor. Az idő ilyen értelemben ellenünk dolgozik

 – hangsúlyozta Miklós Péter. Hozzátette, ha a diákok egyetlen egy mondatot, gondolatot elvisznek magukkal egy ilyen eseményről, akkor már nem jöttek hiába. Amikor a háború borzalmai szinte kézzelfogható közelségbe kerülnek, a történész szerint a kollektív megbélyegzés, a gyűlölet- vagy éppen a háborúellenesség olyan fontos üzenetek, amelyeket nem lehet eleget hangsúlyozni.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában