Eddig még soha nem született ilyen jellegű történeti-szakmai tárlat

2023.04.05. 19:30

Borvidékeinket bemutató kiállítás nyílt Ópusztaszeren - Galéria

„Végül is ketten maradnak, Isten és a bor” címmel nyílt időszaki kiállítás szerdán az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Puszta házában. A huszonhárom tabló mellett a szőlőműveléshez és a borkészítéshez nélkülözhetetlen korabeli tárgyak is láthatók a tárlaton.

A. T. J.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes nyitotta meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark új időszaki, az 1875 és 1920 közötti korszak szőlészeti-borászati viszonyait bemutató kiállítást. Fotó: Karnok Csaba

– Kedden is beszélgettünk kollégáimmal, barátaimmal a Kárpát-medencei borvidékről, amit olyan módon kell megismertetni a mai korral, amire eddig nem volt példa. Talán sikerül egy olyan kertet létrehozni, ahol a hagyományos régi magyar szőlőfajták bemutathatóvá válnak, ezzel erősítve nemzeti elkötelezettségünket is, mert a szőlő és a bor mindig is kultúrateremtő szereppel bírt az európai civilizációban és ugyanúgy kiemelt szereppel bír szakrális életünkben is 

– mondta megnyitó beszédében Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes. 

„Végül is ketten maradnak, Isten és a bor” címmel nyílt borkóstolóval egybekötött időszaki kiállítás szerdán az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Puszta házában. A kiállítás azért jött létre, hogy a Kárpát-medence egyedülálló és világszínvonalú borászati tradícióit és produktumait népszerűsítse. Az 1875 és 1920 közötti korszak szőlészeti-borászati viszonyait, Magyarország történelmi borvidékeit, borfajtáit, hagyományos szőlőművelő és borkészítési eszközeit közérthető, látványos, képes és szöveges tablók mutatják be. Pataki Andor kurátor elmondta, a huszonhárom nagyméretű tablón szereplő szövegek a magyar borászat történetének pontos, rövid összefoglalását adják. A leírásokat a magyar borászat produktumaként megszületett archív dokumentumok (borcímkék, régi fényképfelvételek, rajzok) kísérik. A tablókon található rövid, olvasmányos szakmai leírások és a kiállítás forgatókönyve a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológia Tanszékének kutatója, Mód László közreműködésével született meg. A „Végül is ketten maradnak, Isten és a bor” című vándorkiállítás úttörő a magyar borkultúra népszerűsítésében, ugyanis Magyarországon még soha nem született ilyen jellegű, a Kárpát-medence borvidékeit és borászati tradícióit ismertető történeti-szakmai bemutató. Az ünnepélyes megnyitón a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének ceremóniamestere, Hunyadvári József saját versét szavalta el, majd borkóstoló következett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában