Ezerötszáz éves tükröt vizsgálnak

2023.04.13. 20:40

Izgalmas múltja van a csongrádi nomád tükörnek

Természettudományos módszerekkel vizsgálják a kutatók a Tari László Múzeum egyik ritkaságát. A Csongrádon előkerült késő szarmata kori nomád tükör összetételében tér el a korábban vizsgált daraboktól.

Majzik Attila

Természettudományos módszerekkel vizsgálták a nomád tükröt. Fotó: Tari László Múzeum

Ezerötszáz éve már egyáltalán nem számított ritkaságnak, ha tükörben vették szemügyre magukat a hölgyek. A pipereeszközök a halálba is elkísérték gazdáit, a Csongrádon felfedezett nomád tükör is egy késő szarmata kori temetkezés feltárása során bukkant elő.

2002-ben csatornázási munkák folytak a városban, ennek során a Berzsenyi utcában az úttest közepén bukkantak a 4. század végi – 5. század eleji temetkezésre. Szabó János József feltárásán egy edény, egy kés és három gyöngy társaságában került elő a tükör. Ez akkoriban már nem számított luxuscikknek, az ókori Kínában vagy Egyiptomban például már sokkal régebben használtak bronz tükröket. A most bemutatott típus a népvándorláskor időszakában a hunok vándorlásával összefüggésben terjedt el igen nagy területen a Kaukázustól a mai Németországig. Elmondható, hogy mindig női vagy gyermek temetkezésekben találtak csak ilyen pipereeszközt. A csongrádi darab törött, de ennek nem sérülésből eredő, hanem rituális oka lehet, a másik darabja nem is volt a sírban

 – magyarázta Borsódi Martin, a Tari László Múzeum régésze. Mint a régész elmondta, a 2002-ben előkerült leleteket Szentesen restaurálták, onnan pedig csak tavaly, 20 év után kerültek vissza a csongrádi múzeumba.

Fotó: Tari László Múzeum

A nomád tükröt most egy készülő tudományos projekthez kapcsolódóan is megvizsgálták természettudományos módszerekkel. A vizsgálatot az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földtani és Geokémiai Intézetének munkatársai, Bajnóczi Bernadett, Mozgai Viktória és Szabó Máté Zoltán végezték.

Fotó: Tari László Múzeum

Borsódi Martin közölte, hordozható röntgenfluoreszcens spektrométer és pásztázó elektronmikroszkóp segítségével annak próbáltak utánajárni, hogy vajon milyen kémiai összetételű a tükör, valamint a fém szövetének elemzésével készítéstechnikai kérdésekre is választ kerestek.

Ez az első alkalom, hogy modern eszközökkel vizsgáltak meg tükröket. A csongrádi a negyedik, amit tanulmányoztak, de ez teljesen különbözik a többitől összetételében

 – emelte ki a régész.

A vizsgálatok lezárultával a késő szarmata kori tükör visszatér majd a Tari László Múzeumba, ahol a készülő állandó kiállításban kap majd helyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában