Lángelme és Fekete nap a vásárhelyi könyvtárban

2023.04.24. 17:15

Különbözőségek vonzásában: két alkotó közös tárlata nyílt

A grafikust a természet ihlette, a jégfestő képein viszont maga a természet dolgozik. Ormos Zsuzsanna és Magyarné Anna közös tárlata nyílt meg. Radikálisan különböző munkáikkal mindketten emberi érzésekről vallanak.

T.Sz.

Fekete nap és Lángelme: Magyarné Varga Anna és Ormos Zsuzsanna közös tárlata látható a vásárhelyi könyvtárban. Fotó: Tábori Szilvia

Lángelme és a Fekete nap címmel nyílt meg Ormos Zsuzsanna és Magyar Józsefné Varga Anna közös tárlata a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban. Egy grafikus és egy jégfestő mutatkozik be egyazon térben, alkotói párhuzamok nélkül, mégis közös egységben. Az emberi kapcsolat, a barátság fűzi össze kettejüket.
 

Radikális különbözőség
 

Mint pajorból a pillangó bontakozik ki mind szélesebben a hódmezővásárhelyi Art.Pagony Művészettörténeti Önképzőkör kiállítás sorozata

 – fogalmazta meg lapunknak Cserjés Katalin nyugalmazott egyetemi docens, a kör vezetője. Túl ötödik rendezvényükön is őrzik szándékukat, hogy a hagyományos tárlatmegnyitók kereteit kitágítva, egy önvallomásokkal, műértelmezéssel, zenei kiegészítésekkel teli programot kínáljanak. Egészen mostanáig a kiindulási mester és tanítványa tematika is tartotta magát. Mint azt Cserjés Katalin elmondta: a két kiállító között lényegében radikális a művészi különbözőség. Ám barátság köti össze az önképzőkör két elkötelezett tagját. A néhány éve Pro Urbe-díjjal kitüntetett kiváló pedagógus és képzőművész, Ormos Zsuzsanna grafikai munkái láthatók. Magyarné  Varga Anna pedig, miután nehéz élethelyzete miatt maga mögött hagyta a figurális festészetet, sajátos képeivel lép közönsége elé.

 

A grafikus vallomása
 

Zömében a természetből meríti a finom érzéseket kifejező, barna tónusú grafikáinak témáit Ormos Zsuzsanna. Mint azt lapunknak a képzőművész elmondta: alkotótársa korábbi munkáit ismerve meglepték új stílusú, lényegében foltokból felépített képei.  Erre reagálva első gondolatként azokat a saját alkotásait válogatta ki, amelyeken inkább a vonalak hangsúlyosak. Anna festői és Zsuzsa rajzosabb képei így reflektálnak egymásra a közös térben. A természet inspirálta képein felfedezhetők emberi alakok, tulajdonságok és megannyi érzelem. Kedvenc motívumai a fák, nyesedékek, gyökerek, amelyek görcseikkel, ágaikkal, formáikkal emberi mozdulatokat, jellemeket, karaktereket jelenítenek meg.

Fotó: Németh László Városi Könyvtár

Hihetetlen emberi erővel
 

A szeretet, a nyitottság és érdeklődés, a bánattal és egy nehéz sorssal egészül ki Magyarné Varga Anna életében. Tartós betegsége miatt maga mögött kellett hagynia figurális festészetét, hogy egy egészen új világot teremtsen. Cserjés Katalin szerint hihetetlen emberi erővel vezette művészetét új utakra. Mint azt Magyarné Varga Anna lapunknak elmondta: fizikai nehézségeivel együtt is át kell adnia a benne forrongó érzéseket. Évek kihagyása után tudott visszatérni az önképzőkörbe és két évbe telt, mire kidolgozta sajátos technikáját. A természet és a véletlen dolgozik képein: a jég, a hó, a fagy szolgál ecsetként, a szerencse pedig irányítja Anna kezeit.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában