Helyi közélet

2023.04.14. 10:55

Levonulóban a vírusok

K. A. R.

Fotó: Dodó Ferenc

Országszerte csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint a múlt héten hazánkban 154 ezer 600-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 18 ezer 600 panaszosnál influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult, akut légúti fertőzésre panaszkodó betegek száma vármegyénkben 1300 volt a múlt héten, míg influenzaszerű tünetekkel 100 ezerből 270-en keresték fel háziorvosukat. A legtöbb beteg továbbra is a 14 év alattiak körében van.

A légúti figyelőszolgálatban kijelölt 24 kórház adatai alapján 166 beteget vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 17-en részesültek intenzív vagy szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő betegek egynegyede 2 éves vagy annál fiatalabb, 44,6 százaléka pedig 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 10-nél az influenzavírus, 42 személynél a koronavírus és 5 panaszosnál az RSV állt a megbetegedések hátterében.

Az NNK közölte azt is, hogy Szegeden stagnáló tendenciát mutat a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag, viszont annak koncentrációja emelkedést mutatott a mérések során.

Címkék#vírus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában