Csongrád-Csanád vármegye

2023.04.05. 07:00

Műfészkek segítik a süllő szaporodását

Úgy tűnik sikeres a HECSMSZ kísérlete. Most először helyeztek a süllő természetes szaporodását segítő fészkeket holtágak vizébe. A piros bójákkal jelölt helyszínek ellenőrzését bárki követheti a halőrökkel együtt.

T. Sz.

Összesen kilencven műfészket helyeztek el megyei horgászvizekben. Fotó: HECSMSZ

Néhány éve terjedt el a süllő természetes szaporodását támogató módszer, amelyet két éve a Tisza vármegyei szakaszán is alkalmaznak. Most először holtágak vizében kísérleteznek, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége műfészket helyezett el az Atkai-holtág, a Gyálai-holtág, a Maty-éri víztározó és a Mártélyi-holtág vizeiben. 

Mint azt lapunknak Oláh Szabolcs, a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége elnöke elmondta: sikeresnek tűnik a kezdeményezés, ellenőrzéskor halőreik már találtak ikrákkal teli fészket. A süllő szálas, vízinövényes részre helyezi az ikrákat, azokat a hím folyamatosan őrzi és úszójával legyezi, hogy friss oxigénnel átjárt víz segítse a megtermékenyített ikrák érését. De a holtágak iszapos és kemény medre nem igazán megfelelő a süllő szaporodásához.

A Mártélyi-holtág vizében is elhelyeztek süllőműfészkeket. Helyüket piros bója jelzi. Fotó: Mártélyi Horgászegyesület

– Speciális műfűhöz hasonló alapot rögzítünk egy súlyozott keretre, azt leengedjük a fenékre, a víz felszínén pedig piros bójával megjelöljük. Kísérleti jelleggel összesen kilencven fészket helyeztünk el. A süllő az egyik legdrágább őshonos halfajunk, étkezési és horgászati értéke is rendkívül fontos – mondta Oláh Szabolcs. 

Fotó: HECSMSZ 

A szaporodás sikeressége nehezen becsülhető, a lerakott több százezer ikra két százalékával számolnak általában. De a megyei szövetség elnöke szerint minden hal számít, egyetlen utód is eredmény. Az a céljuk, hogy stabil fogassüllő-állomány legyen a horgászvizekben, a természetes szaporodást idén először süllőfészkekkel próbálják erősíteni. Arra kérik a horgászokat, a kihelyezett piros bóják közelében ne horgásszanak. Elmozdítani sem szabad a fészkeket, úgy a süllő nem találja meg és ha nem tisztogatja, illetve legyezgeti, nem lesz megfelelő a kelési arány. Kizárólag hivatásos halőrök ellenőrizhetik a helyszíneket, de kérésre bárki csatlakozhat hozzájuk.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában