Napszínes

2023.04.11. 21:45

Nem maradt üres a lelei gólyafészek

Szabó Imre

Öröm látni a lelei gólyákat. Fotó: Drimba Tibor

Talán egyetlen faluban sem várták olyan izgalommal idén tavasszal a gólyákat, mint Maroslelén. A községben egyetlen fészek található, épp a polgármesteri hivatal előtt, és sokan találgatták, vajon üresen marad-e. Ez azért volt kérdés, mert – mint akkoriban megírtuk – a fészekben tavaly nevelkedett kis gólyák a nyár derekán félárván maradtak, miután a szülőpár egyik tagja, feltehetőleg áramütés következtében elpusztult. 

Ez azért volt probléma, mert a gólyák felváltva gondozzák a fiókákat: az egyik őrzi, a melegtől óvja őket, míg a másik eljár vadászni. Így az a veszély fenyegetett, hogy a kicsik vagy éhen pusztulnak, vagy a kánikula végez velük. Az önkormányzat ezért a nemzeti park és az áramszolgáltató embereinek segítségét kérte, és emelőkosaras kocsival kimentették a négy fiatal madarat – úgy tűnt, az utolsó pillanatban.

Sorsuk ezt követően jóra fordult: a Szegedi Vadasparkba kerültek, hogy ott felerősítsék őket. Ez sikerült is, így ősszel szabadon engedték őket, hogy el tudjanak repülni Afrikába. Most pedig a leleiek örömmel látják, hogy egy pár megint elfoglalta az ottani fészket. 

Természetesen nem tudjuk, hogy az egyedül maradt gólya hozott új társat, vagy valamelyik megmentett fiatal, de mindenképp öröm látni őket

 – mondta Drimba Tibor polgármester. Aki hozzátette: a gólyáknak a faluban fontos feladatuk van, hiszen Maroslelén örvendetesen magas a születésszám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában