Helyi közélet

2023.04.24. 12:24

Több mint félezer pedagógus sztrájkolt hétfőn vármegyénkben

Százötven pedagógus hagyná el a pályát vármegyénkben, ha elfogadják a státusztörvényt. Erre hívták fel a figyelmet szülők hétfőn reggel, az országos pedagógussztrájkhoz kapcsolódva a tankerületi központ épülete előtt. Az igazgatónak egy levelet is átadtak a kérdéseikkel. Délután bejelentették: aláírásgyűjtés indul a jogszabály ellen.

Timár Kriszta

A szegedi tankerületi központ előtt szülők tiltakoztak a hétfői országos demonstrációhoz kapcsolódva. Fotó: Karnok Csaba

Immár több mint egy éve tart a pedagógussztrájk hazánkban. A magasabb bérekért és a terhek csökkentéséért vívott harc most új elemmel bővült: immár a státusztörvény ellen is tiltakoznak, mely miatt többek között elveszítené a nevelőtestület a legtöbb kérdésben a döntési jogát, a tanév meghosszabbíthatóvá válna, a pedagógusok pedig nem közalkalmazottak, hanem köznevelési alkalmazottak lennének és nőne a napi munkaidejük.

Fotó: Karnok Csaba

Hétfőn főleg ez volt a témája az országos demonstrációknak, melyhez Csongrád-Csanád vármegyében 32 óvoda és iskola több mint 540 pedagógusa csatlakozott. A tanárok vörös szalag viselésével jelképezték az oktatás kivéreztetését, illetve videókat is töltöttek fel a közösségi oldalakra, melyeken jelképesen léggömböket lyukasztanak ki. 

Fotó: Karnok Csaba

A lufik a státusztörvény miatt felmondásukat tervező pedagógusokat szimbolizálták. Vármegyénkben ez 150 pedagógust jelent. Erre hívták fel a figyelmet a Szegedi Tankerületi Központ épülete előtt azok a szülők, akik szolidaritási demonstrációt tartottak. A lufik mellett számozott, pirosra festett köveket is elhelyeztek a bejáratnál, amelyek azt jelképezték, hogy minden tanár egyedi, nem lehet őket egységességre kényszeríteni.

Fotó: Karnok Csaba

Ezeket az akciókat azért szervezzük, hogy lássák az emberek, milyen nagy baj van. Ha nem lesz, aki tanítson, szakembereket képezzen, romlani fog az egész társadalom életminősége

 – fogalmazott Hajnal Edina, az Egységes Szülői Front aktivistája, aki társaival együtt egy levelet is átadott Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgatónak, melyben a státusztörvénnyel kapcsolatos kérdéseiket tették fel. A pár perces találkozóról utólag elmondták: a tankerületi igazgató szerint nincsenek problémák, minden olajozottan működik, ha pedig elfogadják a státusztörvényt, azzal kapcsolatosan tartanak majd igazgatói értekezletet, így mindenki tudja majd, mi lesz a dolga. Hajnal Edina hozzátette: amikor Plesovszkiné véleményét kérdezték a státusztörvényről, azt mondta, nincs véleménye.

Délután a Grand Caféban tartott sajtótájékoztatón azt is bejelentették, a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja koordinálásával aláírásgyűjtés kezdődik Szegeden és környékén a státusztörvény bevezetése ellen.

Fotó: Karnok Csaba

– A tankerületi igazgató szerint nincsenek problémák, minden olajozottan működik, ha pedig elfogadják a státusztörvényt, azzal kapcsolatosan tartanak majd igazgatói értekezletet, így mindenki tudja majd, mi lesz a dolga. Mintha nem is emberekről beszélt volna, hanem logisztikai feladatról – osztotta meg érzéseit Hajnal Edina. Hozzátette: amikor Plesovszkiné véleményét kérdezték a státusztörvényről, azt mondta, nincs véleménye.

Délután a Grand Caféban tartott sajtótájékoztatón bejelentették, a Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja koordinálásával aláírásgyűjtés kezdődik Szegeden és környékén a státusztörvény bevezetése ellen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában