Országos Fakitermelő Versenyt rendeztek a Bedőben

2023.04.22. 15:30

Zúgtak a motorfűrészek, szállt a forgács - Fotók

Tizedik alkalommal adott otthont az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság Dél-alföldi regionális selejtezőjének. Tizenkét csapat mérkőzött, köztük három iskola képviselői.

Munkatársunktól

Profi fakitermelőkkel mérkőztek az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti iskola diákjai szombaton a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság Dél-alföldi regionális selejtezőjén. Fotó: Arany T. János

Fotó:

Zúgtak a motorfűrészek, szállt a forgács szombat délelőtt a verőfényes napsütésben a Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskolában. A STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság első állomása volt az ásotthalmi iskola, ahol a régió fakitermelésben dolgozó szakemberei mérték össze tudásukat és ügyességüket. 

Ez a tizedik alkalom, hogy iskolánk ad helyet az előselejtezőnek. Tizenkét csapat, köztük három erdészeti iskola – a Kiss Ferenc Szegedről, a Bedő és a csongrádi  Bársony István Mezőgazdasági Technikum – versenyez

 – mondta Andrésiné Ambrus Ildikó, az iskola igazgatója, de ekkor már alig hallottuk egymást a felzúgó motorfűrészek zajától.

A megmérettetésen hajkot kellett készíteni (a fának fejszével való le- vagy átvágásánál képződő bevágás), a csapat egyik tagjának egy korongot kellett mesteri módon levágnia egy bakra felhelyezett farönkből. Majd előkészített rönköket kellett gallyazni, választékolni, darabolni, hasítani és végül sarangba rakni minél rövidebb idő alatt. Motorfűrész-szerelés is várt a versenyzőkre, amit szintidőre kellett teljesíteni. A bedős diákcsapat egyik tagja, a 11.b osztályos Mészáros Norbert azt mondta, mindig is szerette volna a tudását összemérni a környék legjobb, profi fakitermelőivel. A kelebiai fiatalember ezért szeptember óta minden héten megkérdezte az igazgatónőt óra után, hogy ugye benne lehet a csapatban. Norbert nem volt megelégedve a teljesítményükkel, azt mondta, a gyakorlás jobban sikerült. De nem szabad elfeljetni, hogy a diákok profi fakitermelőkkel versenyeztek. A  versenysorozat szeptemberben zárul az országos döntővel.

Míg a versenyző csapatok küzdöttek, a makói Bede Danijel láncfűrészes faszobrász egy baglyot formázott meg a fatörzsből. A profi szervezéshez magas színvonalú ellátás párosult, a résztvevők remek ragulevest, rántott húst és egy szelet dobos tortát kaptak ebédre. Ebéd után a magyar Timbersports csapat tartott bemutatót, melynek tagjai bedős öregdiákok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában