Szegedi hírek

2023.05.08. 13:39

A diákok szerint a magyar érettségi első része nagyon könnyű volt – Fotók

Bár a Petőfi emlékév meghozta a Petőfi verselemzést az érettségire, az általunk megkérdezett diákok mégis inkább a novellaelemzést választották, amelyet a többség szintén nem érzett egyszerűnek. A középszintű írásbeli első részével azonban mindenki elégedett volt.

Timár Kriszta

A magyar érettségi első részét könnyűnek, a másodikat nehéznek találták a diákok. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Hétfő délután 1 órakor véget ért minden olyan iskolában a magyar írásbeli érettségi, ahol azt 9 órakor elkezdték írni. Az esetleges csúszások miatt azonban 14 óra előtt nem lehetett publikálni a feladatsorokat. Elvileg tehát eddig az időpontig nem szivároghattak volna ki információk, ehhez képest már a vizsgák első fél órájában lehetett tudni, mi szerepel az első középszintű feladatlapon. A szövegértési kérdéssor egy egri és szekszárdi bikavérről szóló ismeretterjesztő cikkhez kapcsolódott, szövegalkotásnál pedig választani lehetett egy biciklivel való iskolába járás témájú érvelés vagy egy ösztöndíjra való ajánló megírása mellett, amelyet egy önéletrajz alapján kellett összeállítani a diákszövetség elnökeként. Az érettségi második részében szövegalkotás volt a feladat: Lázár Ervin: A kovács című novelláját lehetett elemezni, vagy Petőfi Sándor: Csokonai és Tóth Árpád: Invokáció Csokonai Vitéz Mihályhoz című versét kellett összehasonlítani.

Mi egy órával a dolgozatírásra kapott időpont letelte előtt érkeztünk a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikumhoz, ahol már reggel is jártunk. Ekkor már több érettségiző az épület előtt beszélgetett és gyakorlatilag sorra érkeztek a diákok. Mindannyian azt mondták, feleslegesnek érezték, hogy tovább üldögéljenek a feladatlap felett, amit tudtak, leírtak, ezért inkább befejezték a munkát. Aztán pedig arra vártak, ki lesz az első, aki fel mer állni és bejelenteni, hogy végzett. Az mindenkinek egybehangzó véleménye volt, hogy az első feladatsor nagyon könnyű volt, a második részről már megoszlottak a vélemények.

Bár tudtuk, hogy Petőfi emlékév van, a novellaelemzés még így is könnyebbnek tűnt, hogy az összehasonlító feladatban ő volt az egyik szerző – mondta Schrek Máté, aki az egész feladatsort könnyűnek találta. Ezzel a véleménnyel azonban viszonylag egyedül maradt. Hozzá hasonlóan mindenki, akit megkérdeztünk, a Lázár Ervin művet választotta. Hogy miért, arra nagyon egyszerű magyarázatot adtak. – Csak a Tóth Árpád vers két és fél oldal volt. Megláttam és már lapoztam is

 – nevetett egy lány.

De sokak szerint a novella sem volt egyszerű. 

Nehéz volt megfogni a lényeget. Szóval leírtam a történetet és próbáltam egy-két dolgot kiemelni. Majd kiderül, mire lesz ez elég 

– mondta Simon Richárd István. 

Remélem, a matek és a töri jobban sikerül majd. Utóbbitól eléggé félek, úgyhogy ma is erre tanulok majd 

– mondta Kispál Zoltán Csaba, aki szintén nem volt túlságosan elégedett a novellaelemzésével.

Természetesen azok, akik kijöttek az épületből, egyből a barátokhoz, osztálytársakhoz csapódtak és megpróbálták kideríteni, ki mit írt. Senkin nem láttunk csalódottságot, sokkal inkább megkönnyebbülést. Ezt pedig megerősítette az egyik diáklány is. 

Összességében azért azt gondolom, sokkal nehezebb vizsgára számítottunk. Bebizonyosodott, hogy jól felkészítettek bennünket erre a megmérettetésre, szóval ez a nap arra is jó volt, hogy rájöjjünk, nem kell ezt az egészet túlizgulni 

– összegezte a nap tapasztalatait Szekeres Lili.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában