Ami a leghatásosabb, azzal nem szabad irtani

2023.05.11. 12:00

Égen és földön is küzdenek a szúnyogok ellen Csongrádon

Földi és légi, biológiai és kémiai módszerekkel is próbálják elejét venni a komolyabb szúnyoginváziónak a városban. A vízparti területeket kiemelten kezelik Csongrádon, ha ott sikerül gyéríteni a lárvákat, akkor nem lesz olyan kibírhatatlan a szúnyoghelyzet, mint két-három éve. A vérszívók elszaporodása ellen egyébként mi is tehetünk, ha felszámoljuk a kertünkben a pangó vizeket.

Majzik Attila

Illusztráció: Török János

Estefelé Csongrádon sétálva – kiváltképp a vízpart közeli helyeken – leginkább egy Jancsó Miklós film címe juthat eszébe az embernek. Ez a film azonban nem a Kelj fel, komám, ne aludjál!, hanem sokkal inkább az Anyád! A szúnyogok. A csapadékos időjárás elhozta a szúnyoginváziót, Csongrád azonban harcba száll a szárnyas vérszívók ellen.

Várható volt, hogy megjelennek a szúnyogok, hiszen télen és kora tavasszal a korábbi évhez képest több csapadék hullott, emiatt a növényállomány fejlettsége lényegesen jobb, mint a tavalyi évben, valamint a Tisza is kiöntött a medréből és jelentős mennyiségű pangó vizet hagyott vissza a teljes ártéri szakaszon. Az, hogy nem áprilisban robbant be a szúnyoghelyzet, a szokásosnál hűvösebb időjárásnak volt köszönhető 

– tájékoztatott Bedő Tamás.

Fotó: Majzik Attila

Csongrád polgármestere elmondta, március óta monitoringozzák a vizeket, a szúnyognyomás visszaszorítása érdekében pedig a vízparti területeken többször is földi és légi biológiai gyérítést alkalmaztak, a bokrosi részen pedig földi kémiai irtás is folyt. Ezen a héten kedden a vízpartok mentén földi biológiai gyérítést használtak, szerdán pedig a város teljes területén, Bokroson és a Körös-torokban földi kémiai irtást alkalmaztak.

Ezek a módszerek nem fognak egyik pillanatról a másikra megoldást hozni a szúnyoghelyzetre. A legerősebb kártya ebben a játékban a légi kémiai irtás, ennek a lehetősége viszont uniós korlátozás miatt megszűnt. Ezt csak rendkívüli helyzetben, eseti engedéllyel lehet használni – azonban, ha mi itt úgy érezzük, hogy rossz a helyzet, akkor mindenképpen kezdeményezni fogom, hogy visszakapjuk ezt az irtási lehetőséget. Egyelőre remélhetőleg a biológiai szúnyoggyérítés – figyelve a lárvaállományt – elég lesz ahhoz, hogy nagyobb szúnyoginvázió nélkül megúszható legyen az előttünk álló időszak

 – nyilatkozta Bedő Tamás.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy rengeteg olyan tenyészőhely van bent a városban, amit csak a lakosság tud felszámolni: a kertekben vödrökben, kádakban, de akár virágcserepekben is összegyűlt csapadékvízből rengeteg szúnyog tud kikelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában