Három területet terveznek át

2023.05.23. 16:20

Egyetemisták álmodják újra Csongrádot

Leendő várostervezők látogattak Csongrádra. A kéthetes műhelymunkájuk során a mesterképzés hallgatói három területtel foglalkoznak behatóbban, az így született tervek egy részét a város további fejlesztése során is fel lehet használni.

Majzik Attila

Három napig ismerkednek a várossal a hallgatók. Fotó: Majzik Attila

Izgalmas kihívás elé állították a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet Településépítészeti és Települési Zöldinfrastruktúra Tanszékének hallgatóit. A három oktatóval érkezett 14 egyetemista három napot tölt a városban, ezalatt járják körbe azokat a területeket, amiket a következő két hétben feldolgoznak majd.

Fotó: Majzik Attila

Érdekes helyszín Csongrád, mert itt kihívás, hogyan tudunk kezelni egy vízi kapcsolatot, hogyan tudunk integrálni egy holtágat. Jól kell kezelnünk a kék és a zöld infrastruktúrát az épített környezettel együtt, ezáltal valamilyen vonalat adni a fejlesztésnek

 – beszélt a feladatról az egyik hallgató, Sike Bonifác Benedek.

Fotó: Majzik Attila

Az egyetemisták kéthetes műhelyhetük során a csongrádi helyszínekhez kapcsolódó tervezési feladatokat dolgozzák majd fel, tette hozzá Szövényi Anna, a Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet Településépítészeti és Települési Zöldinfrastruktúra Tanszék vezetője.

Három fő területtel foglalkoznak majd a hallgatók, ezek a Holt-Tisza-parti barnamezős és rekreációs területek fejlesztése; a Bökény új lakó és vegyes funkciójú területeinek kialakítása, zöldinfrastruktúra-hálózatba való kapcsolása és a volt betonelemgyár és környékének turisztikai hasznosítása, kapcsolódva a belváros megújításához és a Körös-toroki üdülőterülethez. Ebben különösen érdekes feladat a történelmi városmag integrálása. A műhelymunka végén beépítési tervek születnek, azaz hogy mi valósulhatna meg ezeken a területeken. Két hét alatt nem lehet megváltani a világot, ez inkább koncepcióalkotás. A hallgatói tervekből valószínűleg nem lesz egy az egyben valóság, de nagyon sok részét fel lehet használni a városfejlesztés során, így ebből Csongrád is profitálhat majd 

– közölte Szövényi Anna.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában