Szegedi hírek

2023.05.13. 20:01

Elstartolt a Karolina Iskola űrkalandja – Galéria

Megnyitotta kapuit a Karolina Iskola nagyszabású, interaktív kiállítása. Űrlényes sakk-készlet, repülő cápa, számos interaktív kihívás és sok-sok robot várja az érdeklődőket. Az egy hétig megtekinthető űrbéli kalandra a virtualiskarolina.hu oldalon lehet regisztrálni.

Koós Kata

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Már az előcsarnokban számos érdekesség fogadja a Karolina Iskola nem mindennapi kiállításának látogatóit, amelynek szombaton, az iskolai majális keretében nyitották meg kapuit a nagyközönség előtt. A kiterjesztett valóság applikáció révén a tableteken 3 dimenzióban járhatók körbe a diákok által készített űrlények. A kiállítás témája ugyanis a kolonizáció, egy képzeletbeli, távoli bolygó alkalmassá tétele az ember letelepedésére.

A projektben résztvevő 6 pedagógus és több tucatnyi 5-11. osztályos diák nem lakatlannak álmodta meg az ismeretlen bolygót. Elkészítették papírmaséból az űrlényeket, amelyek mintául szolgálhattak a 3D nyomtatóval készített sakk-készlethez, amelyet természetesen ki is próbálhatnak a látogatók. A tárlat jelmondata lehetne a „mindent a kéznek!” mottó, ugyanis minden zegzugában interaktív kihívás vár a látogatókra.

Az első blokkban tudományos kísérleteket végezhetnek kicsik és nagyok, amelyek révén felmérhetik, hogy alkalmas-e a képzeletbeli bolygó az ember letelepedésére. A diákok által programozott műszerekkel megmérhetik a szél erősségét, a növények termeszthetőségét, a hőmérsékletet, a levegő minőségét. Sőt azt is kipróbálhatják, hogy milyen sikerrel tudnának kilőni egy űrhajót a világűrbe.

Tanárok és diákok 3 munkacsoportban dolgoztak, a projektvezető Somorjai Karola kollégiumi nevelő volt. A látványelemekről gondoskodó kézművesek Lepár Lívia, a robotokat elkészítő robotolók Kisvárdainé Dusa Mária és Csanki-Balogh Emese, a zenei aláfestésről gondoskodó hangolók pedig Gellér Aliz és Baracs Róbert pedagógusok iránymutatásával építették az űrbéli kalandot.

A legnagyobb teremben robotok sokasága várja a gyerekeket és a felnőtteket. Már a beléptetést is robot végzi, nyitja a sorompót a látogatóknak. Távirányítással lehet Legoboost-ot vezérelni, eljuttatni robotot az űrkikötőből az űrkávézóba, kresz-tesztnek alávetni a gépeket. Aki pedig még több érdekességre vágyik, érdemes lekapcsolnia a villanyt, hogy a bolygó éjszakai fényeiben gyönyörködhessen. Egy másik teremben drónt és repülő űrcápát irányíthatnak a látogatók, a következőben programozhatnak ujjtwistert, 11-est védő robotkapust, de sajtja után kutató egeret is. Egy külön részleggel csatlakozott a kiállításba a Bay Zoltán Kutatóintézet, ahol az ipari hulladékok újrahasznosításának és az élelmiszer-előállítás legmodernebb lehetőségeivel ismerkedhetnek a látogatók.

Fetter Fruzsina és Dongó Laura 11. osztályos diákok a hangolók munkacsoport tagjai voltak, nagy gonddal válogatták össze a tárlat zenei aláfestéséhez a dallamokat, effekteket. Ugyanis minden teremben más-más zenei világ erősíti a hangulatot.

– Egy digitális platformon egy alkalmazással állítottuk össze a hangokat. Mi egyébként nem zenélünk, fontos része volt a programnak, hogy olyan diákok állítsák össze a zenéket, akiknek ez kihívást jelent. Nagyon élveztük – mondta el Laura. Fruzsina azzal folytatta, hogy az informatika órák tananyagának részét képezi a programozás is, emellett az iskola nagy figyelmet fordít a környezettudatos szemlélet kialakítására és elmélyítésére, amely fontos szempont volt az űrkaland megvalósítása során is. 

Az ingyenes, május 20-áig látogatható kiállításra a virtualiskarolina.hu oldalon lehet regisztrálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában