Augusztus végén már el is repülhetnek

2023.05.17. 17:30

Gólyabölcsi nyílt Szentesen - Videó

Gólyatojásokra is vigyáznak a Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítványnál. A fiókák egymás után hagyják el a védőburkot, ottjártunkkor már öt és „fél” gólyacsemete kelt ki. A kicsik, miután megerősödnek, elhagyhatják a „gólyabölcsit”, sőt, nyár végén már csatlakozhatnak is a természetben élő társaikhoz.

Majzik Attila

Kilenc kisgólya kelepel majd a mentőközpontban. Fotó: Majzik Attila

Kilenc tojás került hozzánk, miután a nemzeti parkos kolléga jelezte, hogy baj van a fészkeknél. Három a vásárhelyi motorbalesetben elhunyt gólya után maradt, öt Békéscsabáról került ide, egy pedig egy szegvári áramütéses baleset után. A tojásokból öt fióka már kikelt, a hatodik pedig épp most kel majd ki

 – számolt be a „gólyabölcsi” kicsinyeiről Nagy Tímea. 

A Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány vezetője elmondta, mentés után a tojások keltetőbe kerülnek, majd a kikelt fiókák az inkubátorba költöznek. Két-három hétnek kell ahhoz eltelnie, mire annyira felerősödnek, hogy a külső fészkekbe kerülhessenek, de ez függ az időjárástól is. 

A kikelt fiókáknak apróhalra van szükségük, ebben a helyi horgászok segítségét kéri a mentőközpont: kárász, keszeg szerepel a kis gólyák étlapján, amit csirkeszívvel egészítenek ki, hogy változatosabb legyen a táplálkozásuk. A törpeharcsát viszont nem eszik meg a gólyák, így azt hiába kínálják a horgászok.  

Fotó: Majzik Attila 

Kint a természetben, ha táplálék hiányában rászorul a gólya, akkor valószínűleg elfogyasztja. Hozzánk tavaly hoztak be törpeharcsákat, de se tüskézve, se fejezve nem eszik meg a fiókák, nem tudunk vele etetni. Én örülnék a legjobban, ha megennék, de nem eszik meg

 – tájékoztatott Nagy Tímea.

A kis gólyák, ha kellőképpen megerősödnek, akkor néhány hónap múlva elhagyhatják megmentőiket, a tervek szerint augusztus végén kirepülhetnek. Erre a sorsra várnak a mentőközpont nagyobb gólyái is. Jelenleg tizenöten vannak a kifutókban, közülük tíz tavaly mentett gólya elég erős az önálló élethez, így azokat nemsokára elengedik.

Fotó: Majzik Attila 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában