Cseri: A polgármester cirkuszt csinált ebből ügyből, hogy elterelje a figyelmet a feleségéről

2023.05.12. 13:00

Ha a rendkívüli közgyűlésen személyiségi jogokat sértenek, a Fidesz feljelenti a jegyzőt

Sajtótájékoztatón jelentette be a Fidesz vásárhelyi képviselőcsoportja, hogy ha azokkal a személyiségi jogokat sértő napirendi pontokkal hirdeti meg az önkormányzat a rendkívüli közgyűlést, amit leközöltek a helyi hirdetési újságban, akkor feljelentik a város új jegyzőjét, a törvényesség őrét.

Kovács Erika

Csak a vizsgálóbizottság felállítása miatt kérték a rendkívüli közgyűlés összehívását, senkit nem akartak a közgyűlés nyilvánossága elé hurcolni, a polgármester feleségét sem. Fotó: Kovács Erika

A Fidesz hódmezővásárhelyi képviselő-csoportja Tatár Zoltán volt jegyző Facebook-bejegyzése után kezdeményezte egy rendkívüli közgyűlés összehívását. Az említett posztban Tatár Zoltán súlyos információbiztonsági jogsértésről írt. A rendkívüli közgyűlés összehívását azért kértük, hogy egy vizsgálóbizottságot állítsunk fel, amely kivizsgálja ezt az ügyet 

– mondta Cseri Tamás képviselő.

Tisztán szeretnének látni

Hozzátette, nem akartak senkit a közgyűlés nyilvánossága elé hurcolni, a polgármester feleségét sem. Csak szeretnének tisztán látni ebben a kérdésben.

Természetesen polgármester úr egyből cirkuszt csinált ebből az ügyből, hogy elterelje a figyelmet a feleségéről. Több olyan embert is be akar idézni a közgyűlés elé, akiknek semmi közük az incidenshez, ők magánemberek, a meghallgatásuk nem indokolt, sőt, egyenesen törvénysértő. Ezért felhívnám Angyal Zsolt jegyző figyelmét, hogy mint a törvényesség őre, vigyázzon arra, hogy a közgyűlés minden napirendi pontjában törvényes legyen és ne sértse senki személyiségi jogait

 – folytatta Cseri Tamás.

Felszólították a jegyzőt, hogy a törvényesség szerint járjon el

A képviselő szerint nem közszereplő személyekről becsületsértő, rágalmazó megnyilvánulásokat tenni a nagy nyilvánosság előtt, és ebben közreműködőként részt venni bűncselekmény. Ha a polgármester eredeti szándékai szerint zajlik majd a rendkívüli közgyűlés, vagyis nemcsak a bizottság felállítása kerül napirendre, hanem magánszemélyek lejáratására szolgáló cirkusz lesz, akkor a Fidesz képviselőcsoportja a közgyűlés után azonnal feljelenti Angyal Zsolt jegyzőt.

Horváth Zoltán képviselő is hangsúlyozta, arra szólítják fel a jegyzőt, hogy a törvényesség szerint járjon el a feltehetően kedden megrendezendő rendkívüli közgyűlés kapcsán.

Kíváncsiak, az új jegyző felmérte-e a kockázatot?

 Az önkormányzati törvény is kimondja, hogy „a jegyző jelzi a képviselő-testületnek, a képviselő-testület szervének és a polgármesternek, ha a döntésük, működésük jogszabálysértő”

 – idézte a paragrafust. Megemlítette a város működési szabályzatát is, amiben benne van, hogy többek között állásfoglalást igénylő személyi ügy tárgyalásakor is zárt ülést kell tartani az érintett kérésére.

Ha a helyi hirdetési újságban megjelent napirendi pontokkal tartják meg a rendkívüli közgyűlést, és azon bárki személyiségi jogokat sért, ráadásul olyanokét, akik nem is a polgármesteri hivatal dolgozói, és még csak nem is az önkormányzaté, azért a törvényesség őre lesz az egyik legfőbb felelős. Az érintettek pedig feljelentést tehetnek. Vajon Angyal Zsolt felmérte-e ezt a kockázatot?

 – kérdezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában