Helyi közélet

2023.05.31. 12:08

ITT TILOS A DOHÁNYZÁS - MUTATJUK AZ ORSZÁGOKAT, AHOL NEM SZABAD RÁGYÚJTANI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben május 31-e a Dohányzásmentes Világnap, mely elsősorban a dohányzás veszélyeire, szövődményeire hívja fel a figyelmet.

delmagyar.hu

Dohányzás mentesen! illusztráció.

Fotó: Dodó Ferenc

MEXIKÓ
Mexikóban korábban a dohányzási tilalom csak a tömegközlekedési eszközökre, bárokra, munkahelyekre és éttermekre vonatkozott, ám idén január 15-től a kormány kiterjesztette a jogszabályt minden beltéri és kültéri közterületre, például szállodákra, üdülőkre, strandokra, parkokra és minden olyan helyre, ahol a gyerekek is megfordulnak. Az egyetlen legális hely a dohányzásra Mexikóban magánlakásokban vagy privát kültéri helyiségekben lehetséges. 

Az országban jelenleg a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye van. Azok a turisták, akik nyilvános helyen gyújtanak rá, nekik 50 és 300 dollár közötti pénzbírságot kell fizetniük, illetve akik megtagadják a szankciókat, akár 36 órás börtönbüntetést is kaphatnak. Szigorították az elektronikus cigarettára vonatkozó szabályozást is. Ezek az eszközök nem importálhatók, nem értékesíthetők és nem használhatók a közterületeken. 

COSTA RICA

2012 óta Costa Ricában is az egyik legszigorúbb dohányzási szabályozás van érvényben. A jogszabályok szerint tilos dohányozni taxikban, buszmegállókban, edzőtermekben, középületekben, bárokban, kaszinókban és munkahelyeken. Ezenkívül tilos a dohányzás minden zárt épületben, és külön „dohányzóhely" sem megengedett.

SPANYOLORSZÁG, BARCELONA

Barcelonaban betiltották a dohányzást a strandokon, hogy megakadályozzák a cigarettacsikkek szemetelését. Az ország 3514 strandja közül több mint 100-ra tilalmat vezettek be tavaly július 1-jén, beleértve a Costa del Solt és a Baleár-szigeteket.

ÚJ-ZÉLAND

Új-Zélandon 2023-tól minden évben megemelik a dohányzás alsó korhatárát. A cél, hogy a most 14 éves és annál fiatalabb korosztály soha többé ne vásárolhasson legálisan cigarettát, és az ország 2025-re teljesen „füstmentes" legyen. A jogszabály emellett csökkenti a dohánytermékekben megengedett nikotin mennyiségét, és 90%-kal redukálja a dohányt árusító kiskereskedők számát.

Olvasható a Travelo oldalán.

https://www.travelo.hu/medspa/20230525-dohanyzasmentes-vilagnap-majus-31-osszeallitas.html
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában