Szeged

2023.05.08. 18:42

Jól képzett dolgozók hagyták ott az IKV-t

Meghatározó, jól képzett dolgozók hagyták ott tavaly az IKV-t, akiket az önkormányzati cég külsősökkel próbált meg pótolni, nyilván sokkal több fizetésért. Mindezek ellenére a cég árbevétele 2022-ben 3 milliárd 253 millió 737 ezer forint volt. Az IKV körül egyébként folyamatosan forr a levegő, jellemzően az önkormányzati lakások kezelése miatt.

Suki Zoltán

Hatalmas ingatlanvagyonnal gazdálkodik a városi cég. Fotó: Karnok Csaba

A sorozatos botrányok ellenére még mindig az IKV Zrt. hozza a városi tulajdonú cégek közül egy egyik legtöbb bevételt Szegednek. Az ingatlanos cég is elkészítette a tavalyi évről szóló beszámolóját, amelyet a legutóbbi közgyűlés baloldali többsége el is fogadott. A gazdasági társaság 2022. évi árbevétele 3 milliárd 253 ezer 737 ezer forint volt, minden egyéb és az adók kifizetése után 112 millió 602 ezer forintos nyereséggel zárták 2022-t, azt az évet, amelyik minden más vállalkozást megrángatott.

Panaszkodásból azért ennek ellenére is jutott a cég éves jelentésébe. Mindenekelőtt jó tudni, hogy az IKV alapfeladata az önkormányzati lakások és helyiségek hasznosítása. Általában bérbeadásról van szó, de ha nagy értékű ingatlant kell eladni, a cég akkor sem szívbajos.

A tavalyi adatok szerint az IKV 838 szegedi ingatlanban 3410 lakás, és 1654 nem lakás célú helyiséget kezelt. Ezeknek az összértéke majdnem 43 milliárd forint. Magyarán Szegeden a legnagyobb társasházkezelő a cég, ezt az akadályt azonban nem veszik mindig könnyen.

De előtte nézzük a további számokat: a 3410 lakásból 2973 van kiadva, 266 áll üresen, a többiben jogcím nélküli lakók laknak. Hogy a maradék 266 lakást miért hagyják parlagon heverni, az rejtély, de megnyugtatásként közölték, hogy idén is írnak majd ki pályázatokat.

Ha meg véletlenül az jut az eszükbe, akkor eladnak néhányat. Tavaly 17 darab üres lakást adtak el, amelyből kicsivel több mint 221 millió forintot kasszírozott a cég. A társaságnak van egy takarítási üzletága is, ami azért is érdekes, mert nem csak saját, vagyis városi tulajdonú ingatlanokban takarítanak.

Azon túl, hogy a beszámolóban említik a rezsiköltségek növekedését, Csarnó Zsuzsánna vezérigazgató azt írta, hogy a társaság a feladatait eredményesen teljesítette, és a működés feltételei hosszú távon rendelkezésre állnak.

Annak ellenére, hogy a baloldali közgyűlési többség szerint minden rendben van az önkormányzati céggel, ezt a kormánypárti frakciók nem így látják. A legutóbbi közgyűlésen a lakásrendelettel kapcsolatban a Fidesz és a KDNP képviselői azt nehezményezték, hogy az IKV szabálytalanul és átláthatatlanul működik. Német Ferenc, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy közérdekből lehetne lakást adni például a mentőszolgálat dolgozóinak, ha Szegedre költöznek. A szintén fideszes Chovanecz Kata pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nyolcadjára sem sikerült a jogszabályoknak megfelelő lakásrendeletet alkotnia a városvezetésnek.

Emlékezetes, hogy a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a vásárhelyi jegyző határozata után a Kúria is megállapította, hogy törvénysértő módon működött a szegedi önkormányzat cége, az IKV Zrt. A jegyző határozata az IKV jogszabályellenes közös képviseleti működését állapította meg. Ráadásul a céget év közben több meghatározó, és jól képzett dolgozó is elhagyta, a gyenge fizetések miatt.

 

Címkék#Szeged#IKV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában