Szegedi hírek

2023.04.28. 12:57

A lakásrendeleten és az bölcsődei díjakon vitatkoztak - Galéria

Szóba került a lakásrendelet és a bölcsődei gondozási díjak emelése is a pénteki szegedi közgyűlésen. A képviselők arról is döntöttek, hogy Barnák Lászlót marad a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, Gyüdi Sándor pedig a Szegedi Szimfonikus Zenekart vezeti.

Suki Zoltán

Megemelte a baloldali többség a bölcsődei gondozási díjat. Fotó: Török János

Ismét összeült pénteken a szegedi közgyűlés, ahol a képviselők a már megszokott – nem túl barátságos hangnemben – próbáltak megoldást találni a város dolgaira. A napirendi pontok közül az egyik legfontosabb a városi cégek beszámolójának elfogadása volt. A lakásrendelettel kapcsolatban a Fidesz és a KDNP képviselői is azt nehezményezték, hogy az IKV szabálytalanul és átláthatatlanul működik. Német Ferenc, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy közérdekből lehetne lakást adni például a mentőszolgálat dolgozóinak, ha Szegedre költöznek. A szintén fideszes Chovanecz Kata pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy nyolcadjára sem sikerült a jogszabályoknak megfelelő lakásrendeletet alkotnia a városvezetésnek.

A másik komoly vita a bölcsődei gondozási díjak emelése körül alakult ki. Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy például Székesfehérváron és Kecskeméten nincs ilyen díj. Ezt Szegeden 200 forintról 300-ra, majd 400 forintra emeli az önkormányzat. Hozzátette, az említett városokban komoly ipar van, ezért lehet, hogy ott ezért nem szednek gondozási díjat a szülőktől. Nagy Sándor alpolgármester azt válaszolta neki, hogy a törvényben meghatározott kedvezményt továbbra is megkapják a rászorulók.

A képviselők döntöttek arról is, hogy Barnák Lászlót marad a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, Gyüdi Sándor pedig a Szegedi Szimfonikus Zenekart vezeti. Elfogadta a közgyűlést azt is, hogy pályázatot írnak ki a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár igazgatói posztjára is, mert Sikaláné Sánta Ildikó vezetői megbízatása október 31-én lejár.

A közgyűlés döntött arról is, hogy a Roosevelt téren, a Móra-múzeum szomszédságában felállítják a Hild János-díj emlékművet. Ezt a díjat a Magyar Urbanisztikai Társaság adományozta a szegedi önkormányzatnak a Belvárosi híd térségének megújításáért. A testület baloldali többsége az összes előterjesztést megszavazta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában