Szimulált veszélyhelyzetben jól tanulható az elsősegély

2023.05.05. 14:46

Művér folyt a mindszenti tiszai szabadstrandon

A mindszenti tiszai strandon tartották meg szerda délelőtt a Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtó versenyének vármegyei fordulóját. Szimulált, de egészen valósághű helyzetekben bizonyítottak fiatalok csapatai.

Tábori Szilvia

Egészen életszerű helyzeteket szimuláltak az elsősegélynyújtó versenyen. Fotó: Tábori Szilvia

Ezúttal Mindszenten mérkőztek elsősegélynyújtásból a csapatok a Magyar Vöröskereszt országos versenyének vármegyei fordulóján. Az állomásokon élethű helyzeteket szimuláltak, részben művérrel, törött vagy éppen csonkolt végtagokkal, netán egy váratlan, megjátszott rosszulléttel a pihenő sátorban. A komolytalan hozzáállásért egyébként pontot lehetett veszíteni, ami tovább fokozta az izgalmakat. Az állomásokon mentőtisztek bíráltak, illetve orvostanhallgatókat is bevontak.

Mint azt lapunknak Némethné Fehér Veronika, a Magyar Vöröskereszt vármegyei munkatársa elmondta: minél élethűbb egy sérülés, annál stabilabb az alkalmazott ellátási módszer. Egy kifejezetten tehetetlen testen például jobban elsajátíthatják a fiatalok egy tényleges gerincsérült körüli teendőket. – Egykori versenyzőként mondhatom, a feladatokban úgy éreztem magam, mint egy valós baleseti helyzetben. Olykor elképzeltem, hogy közeli hozzátartozónak kell segítenem, így még pontosabban, precízebben dolgoztam a száz százalékos biztonságért – hangsúlyozta Fehér Veronika. Hozzátette, a helyszíni feladatokat egészen a színházi elmélyüléshez hasonlítaná. Az imitátorok teljesen beleélik magukat a feladatokba, néhányuk külön képzésen sajátítja el az ehhez szükséges tudást. A szimulált helyzetekben szerzett tapasztalatok erősítik a tettvágyat a Magyar Vöröskereszt munkatársa szerint, valós helyzetben könnyebb a megszerzett tapasztalatokkal helytállni. Imitált törésnél fordulhat olykor elő, hogy nem elég óvatosan mozdítják a sérült végtagot. Ám elsősegélynyújtó feladatokban ez kiválóan gyakorolható.

– Egy mentő kiérkezéséig egy laikus elsősegélynyújtó is rengeteget segíthet tapasztalatom szerint. Ez a tudás korábban hasonlóan fontos volt, ám ahogy mind erőteljesebb a közúti forgalom, több az autó, a kerékpáros, gyakoribbak a veszélyhelyzetek. Minél több a tényező, annál több a váratlan helyzet. Nem tudhatjuk, nekünk mikor kell legközelebb helytállnunk 

– mondta Némethné Fehér Veronika. A szerdai vármegyei fordulón négy általános iskolás, öt középiskolás és egy 18 év felettiek alkotta csapat versenyzett.

A Magyar Vöröskereszt állásfoglalása szerint évente több tízezer esetben lenne szükség rá, hogy a civil lakosság alkalmazni tudja az alapvető fogásokat és megpróbálja stabilizálni a szerencsétlenül jártak állapotát a szakszerű segítség megérkezéséig. Az alapismeretek birtokában egy civil is életet menthet egy életveszélyes helyzetben. Ez egy banális félrenyeléstől kezdve a rosszulléten át a balesetig sok minden lehet. A cél az, hogy a laikus is képes legyen cselekedni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában