Csongrád-Csanád vármegye

2023.05.04. 12:30

Nagyon rosszul állunk fej-nyaki daganatok tekintetében

Már a huszonévesek körében is kialakulhat daganat a fej-nyaki régióban, ezt a HPV terjedése eredményezi. Rendkívül rosszul állunk a gyógyulási arányokat tekintve, pedig némi odafigyeléssel és helyes szájhigiénével megelőzhető lenne a baj.

Kiss Anna

Illusztráció: Szakony Attila

Nemcsak a gyakoriság nő, hanem a gyógyulási arány is csökken a fej-nyaki daganatok tekintetében. Ennek oka az, hogy rendkívül késői stádiumban kerülnek szakorvoshoz a betegek, ezzel pedig radikálisan romlanak a gyógyulási esélyeik

 – mondta el Noszek László, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház fül-orr-gégészeti osztályának osztályvezető főorvosa.

Egy összefoglaló előadást tartott online a napokban a szájüregi rákról, a garatrákról, a gégerákról, a pajzsmirigyrákról, a bőrdaganatokról és az áttétekről, tehát a fej-nyaki régió területén kialakulható daganatokról a Gyógyulj Velünk Egyesület szervezésében. A főorvos közölte, hatalmas jelentősége van annak, hogy időben észleljék a betegséget, hiszen ha korai stádiumban kapják el a daganatot, akkor jelentős az esély a túlélésre. Ebben az esetben a betegek 80-90 százaléka életben marad, viszont a nagyon előrehaladott stádiumban észlelt betegség esetében a páciensek 60 százaléka 5 éven belül életét veszti.

Évente ötezer új beteget diagnosztizálnak hazánkban, és az elmúlt 53 évben hatszorosára nőtt a fej-nyaki daganatok miatti halálozások száma országunkban. Míg korábban az időskor elejének volt a betegsége, addig ma már a huszonévesek körében is vannak betegek, ezt a humán papillomavírus (HPV) terjedése eredményezi, ugyanis ez a vírus képes daganatot indukálni a garatban, a szájüregben és a gégében is

 – mutatott rá.

Noszek László kiemelte, egy igen összetett betegségcsoportról van szó, hiszen az ember kulcscsontjától a koponyalapig terjednek a fej-nyaki daganatok, amelyek kiemelt kockázati tényezője a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a rossz szájhigiéné és a HPV. Figyelmeztetett, ha bármilyen tüntet észlelünk magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz. Fej-nyaki daganatra utaló jel lehet a 4 hétnél tovább tartó rekedtség, a hosszabb ideje tartó fájdalmas, nehezített nyelés, a megváltozott beszédhang, valamint a fej-nyaki régióban növekvő idegen szövet is.

A szakember elmondta, a daganatok megelőzése érdekében vagy korai stádiumban történő észlelése érdekében fontos 2 évente hallásvizsgálatra és szájüregi vizsgálatra menni, évente pedig melanoma-szűrésen részt venni. Utóbbi azért fontos, mert a bőrdaganatok csaknem 60 százaléka a fej-nyaki régióban jelentkezik.

Képalá: A fej-nyaki daganatok megelőzésében jelentős szerepe van a rendszeres melanoma-szűrésnek. Fotó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában