Csongrád-Csanád vármegye

2023.05.07. 08:40

Nehezen szabadulunk a vírusoktól

Ugyan már kitört a tavasz és maszkot sem kell hordani, a vírusok mégsem akarnak könnyen távozni. 138 ezernél is többen mentek orvoshoz hazánkban, és bár a legtöbb beteg a gyermekek körében van, sok idős került kórházba az influenza, a koronavírus vagy az RSV miatt.

Kiss Anna

Illusztráció: Gazdag Mihály

Bár a legtöbb egészségügyi intézményben már feloldották a látogatási tilalmat és védőmaszkot sem kell már viselni, a vírusok nehezen akarnak távozni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb adatai szerint országszerte 138 ezer 200-an mentek orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 9 ezer páciensnél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak április 24-30. között. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Csongrád-Csanádban az akut légúti fertőzés tekintetében 1279 volt, míg az influenzaszerű megbetegedés miatt 100 ezerből 104-en keresték fel háziorvosukat.

A központ beszámolója szerint a 17. naptári héten 2 vármegyében – Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg –, 16 közigazgatási területen, köztük Csongrád-Csanádban is csökkent a betegek száma, míg 2 közigazgatási területen – Tolna és Zala – nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Komárom-Esztergom vármegyében volt a legmagasabb, Pest, Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében pedig a legalacsonyabb.

Akut légúti fertőzés és influenzaszerű megbetegedés szempontjából is a 0 és 14 év közötti gyermekek körében van a legtöbb beteg. A legkevésbé a 60 év felettieket érintik a megbetegedések, azonban sokan vannak köztük olyanok, akik elkapják valamelyik vírust, és kórházba kerülnek.

Az NNK  közölte azt is, hogy a légúti figyelőszolgálatban kijelölt 24 kórház adatai alapján a 17. héten 153 beteget vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 18-an részesültek intenzív vagy szubintenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 153 beteg 20,3 százaléka 2 éves vagy annál fiatalabb, 53,6 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. A kórházi ápolást igénylő betegek közül 2-nél az influenzavírus, 59-nél a koronavírus és 2-nél az RSV állt a megbetegedések hátterében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában