Tovább szárnyal az ÍRÓ-DEÁK pályázat a Szent István iskolában

2023.05.26. 17:45

Szomorúság és varázslat ihlette a fiatal írókat

Ismét rengeteg írásmű érkezett a vásárhelyi Szent István általános iskola által meghirdetett ÍRÓ-DEÁK vers- és novellaíró pályázatra. A zsűri személyesen is értékelte a legjobbakat.Ismét rengeteg írásmű érkezett a vásárhelyi Szent István általános iskola által meghirdetett ÍRÓ-DEÁK vers- és novellaíró pályázatra. A zsűri személyesen is értékelte a legjobbakat.

T.Sz.

A személyes találkozás a zsűrivel a verseny egyik legfontosabb momentuma a gyerekeknek. Fotó: Tábori Szilvia

Megrendítő, egyúttal valódi öröm látni a gyerekek megmutatkozási vágyát, ám mélységesen elgondolkodtatóak a témaválasztásaik 

– mondta lapunknak Cserjés Katalin nyugalmazott egyetemi docens. A huszonhatodszor megrendezett ÍRÓ-DEÁK vers- és novellaíró pályázat zsűrielnökeként dolgozatok százait olvasta az elmúlt hetekben. A május 26-án, pénteken délután tartott döntő előtt a kategóriánként kiválasztott öt legjobb szerzőt személyesen hallgatták meg a szervező Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában.

Cserjés Katalin értékeléskor azt figyeli, hogy az ifjú szerző miként használja a magyar nyelvet, tud-e történetet alkotni, önálló lenni, fellelhető-e a csakis rá jellemző szikra dolgozatában. Tanácsként mindig azt fogalmazza meg a gyerekeknek, hogy inkább kevesebb, ám megmunkált szövegen érdemes dolgozni. Lehetőség szerint ismételt újraolvasásokkal kiszűrve a nem odavaló szövegrészeket.

 Áradatnyi az életükről, a bánatukról, olvasmányaikról vagy az álmaikról szóló írásmű 

– hangsúlyozta Cserjés Katalin. Az általa olvasott dolgozatok közül sajnos sokban megjelent a családi konfiktus, a fájdalom, betegség vagy éppen a hiány érzete. Számtalan szöveg szólt továbbá a barátságról, néhol a szerelem is megjelent. Sokaknál pedig az iskola, vagy éppen a kalandok ihlették meg a fiatal írókat, de akadt számos, az olvasmány-élményekből táplálkozó egészen fantasztikus, varázslatos történet is.

Lőkös Levente a felvidéki Rimaszombatról érkezett a hódmezővásárhelyi döntőre. A történelem elkötelezettjeként novellájában egy 18. századi székely mészárlást dolgozott fel. Mint mondt, ez élete első írói versenye, igazán nagyszerű és tanulságos volt hallgatnia a zsűri tagjait.

A négyszáz pályázó majdnem kétezer írással lepte meg a zsűri tagjait: Simon Ferenc gimnáziumi mestertanárt, Cserjés Katalin nyugalmazott egyetemi docenst és Kelemen Zoltán egyetemi docenst.


 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában