Átadták a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központot

2023.05.26. 18:10

Új iskolaépülettel gazdagodott Csongrád – Fotók

Országosan egyedülálló intézmény nyitotta meg kapuit a városban: az egykori Síp utcai iskola épületben kezdi meg működését a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ. Az intézményben fegyvergyártó szaktechnikusokat és fegyveroptikai szaktechnikusokat képeznek majd. Az épület átadóján elhangzott, az itt végző diákok nem csak szakmájukat sajátíthatják el magas színvonalon, de emellett bajtársiasságot is tanulnak.

Majzik Attila

Mintegy 2 és fél milliárd forintból újították fel az iskolaépületet. Fotó: Majzik Attila

Úgy tűnik, az energiához hasonlóan Csongrádon az iskola sem vész el, csak átalakul: az egykori Domokos Rókus, majd Síp utcai iskola tizenöt évvel bezárása után újra élettel telik meg. A mintegy 2 és fél milliárd forintból teljesen felújított épületben fegyvergyártó technikusokat képeznek majd.

Az új intézmény ünnepélyes átadóján Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország honvédelmi minisztere kiemelte, a magyar haderő „átfegyverzése”, a hátteret biztosító hadiipar és a hadsereg szervezeti átalakítása terén is komoly lépéseket tettek, a Nemzeti Fegyvergyártási Oktatási Központ átadásával pedig ennek a láncnak egy nagyon fontos szemét illesztették a helyére. Az itt végző diákok szakmájuk magas színvonalú elsajátítása mellett egy szellemiséget is nyernek, bajtársiasságot is tanulnak, hangsúlyozta a honvédelmi miniszter.

Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség országgyűlési képviselője arra tért ki, hogy a honvédségnek nagy szerepe van a helyes értékrend kialakításában, valamint rámutatott, az ilyen fejlesztések nélkül nem szavatolt az ország biztonsága.

A város polgármestere, Bedő Tamás elmondta, az elkészült iskola környezetbarát és környezettudatos, ugyanis nem használ gázt, a fűtést termálhővel és elektromos árammal oldják meg. Kiemelte, a térség legkorszerűbb oktatási intézményével lett gazdagabb a város, az itt megszerzett tudás pedig nemcsak a katonai, de a civil pályán is jól használható lesz majd.

Bozó Gábor, az iskola igazgatója elmondta, a fegyverműszerésztechnikus-, fegyvergyártószaktechnikus- és fegyvergyártómester-képzés több évtizedes múltra tekint vissza Csongrádon. A technikum korszerű épületében adottak a feltételek az európai színvonalú duális oktatáshoz. Az intézményben 400-500 diák tanul majd, és a technikum évente száz magasan képzett szakembert bocsát ki a honvédelmi ágazatba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában