Nyugodt, csendes kertben bújik meg a tömörkényi templom

2023.06.25. 07:00

A szentek átengedik a fényt – Galéria

Isten lakhelyeinek bemutatásával a tömörkényi Szent Máté katolikus templomhoz érkeztünk, amely kellemes hangulatú, csendes kertben található, az évtizedes és hatalmas fáktól az útról alig látható. De a helybeliek tudják, hogy ott van. Antal Imre plébános mellett a két gondnok, sekrestyés Tóth Sándor és felesége, Katalin segített abban, hogy megismerjük a templomot.

Imre Péter

A tömörkényi katolikus templom belülről impozáns látvány. Fotók: Imre Péter

Ide, ha lehet, nem engedjük be a politikát. Tisztában vagyok azzal, hogy a politikusok a javunkat akarják, azért dolgoznak, néha mégis ördögi és gonosz az egész. Az ördögnek pedig semmi keresnivalója Isten házában

 – fogadott a tömörkényi Szent Máté-templom egyik gondnoka és sekrestyése, Tóth Sándor, aki feleségével, Kati nénivel 2014-től mindent megtesz szeretett templomukért, és szervezik a helyi közösséget, életét és programjait. Utóbbi annyit tett hozzá: – Ha ideges vagyok, felhúzom magam valamin, átjövök a templomba, kicsit meditálok, és szinte rögtön megnyugszom. 

A templom

Az 1903-as keltezésű eklektikus épület a Templom utca melletti téren áll, kelet–nyugati tájolású, a bejárat nyugaton van. Egyhajós falusi templom nyeregtetővel, azon palahéjazattal, a torony csúcsa, sisakja bádogborítást kapott. A menedéket adó kertben láthatjuk Nepomuki Szent János szobrát, amit Sanyi bácsi ük- és dédapja állíttatott és ajánlott fel még 1890-ben, amiről a talapzaton elhelyezett tábla is tanúskodik. Az utca túloldalán áll az egykori plébánia, a templom mögött pedig a volt kántorház – ma már egyik sem tölti be funkcióját. 
 

Információink szerint a templomot legutóbb a 2010-es évek elején, Bánfi Sándor polgármestersége idején restaurálták, a belső festés újult meg. 

Feltétlenül meg kell említeni, hogy Lantos János közel 50 éve látja el a kántori teendőket

 – mondta az idős házaspár mellett tömörkényi kalauzom, Antal Imre plébános, aki arról is értekezett kicsit, hogy a régi faszobroknak még volt tömege, súlya, ma már az ember méretűek is fél kézzel felemelhetők, „nincs belső tartalmuk”, jegyezte meg. Párat ottjártunkkor felemelt, közelről vizsgálva kidolgozottságukat. 

Évszázados história

A régi templom építési ideje ismeretlen, de valószínű, hogy a török hódoltság előtt már állt. Pongrác püspök 1675-ben készítette el egyházmegyéjének térképét, amin a templomos helyeket úgy tüntették fel, hogy kicsinyítve rárajzolták Isten hajlékait, feltüntetve az állapotukat; a tömörkényi romosan, tető nélkül látható és anno a Káptalan-dombra épült. Száz-kétszáz év elteltével sem javult a helyzet, mert – a krónikák tanúsága szerint – a 18. és 19. században a helybeliek a mindszenti és a csanyteleki templomba jártak, ott anyakönyvezték őket, esküvőre, keresztelőre Csanytelekre mentek, halottaikat a mindszenti sírkertbe temették. 

A mostani templom közvetlen elődjét 1887-ben emelték, ehhez Mindszent 2000 forinttal és 100 ezer téglával, Pallavicini őrgróf 3000 forinttal és 25 ezer téglával járult hozzá. Állaga hihetetlenül rövid idő alatt, 1898-ra leromlott, 1901-ben bezárták, 1902-ben lebontották, és az újjáépítés mellett döntöttek, tervbe véve a bővítést is. Ezt a munkát a csongrádi építészmester, Kátai Pál vállalta, 43 ezer koronáért – 1903 nyarára készül el. Érdekesség, hogy a június 28-ra tervezett megszentelésére a felkért szentesi apátplébános nem érkezett meg, így a templom papja végezte el az ünnepi szertartást. Az sem mindennapos, hogy a templom mindkét oldalán van sekrestye. 

Emlékezés a hősökre

Míg a fentiekről beszélgettünk, a hősöknek ajánlott, Jézus Krisztus képével díszített oldalkápolnához értünk (ezenkívül még két mellékoltár van az épületben, a főoltár két oldalán). A falára erősített három márványtáblán olvashatók az első és a második világháborúban hősi halált halt tömörkényiek névsora. A falu nagyságához mérten nagyon hosszú a lista. 

Belső értékek

Nézzük, hogy a templombelső – a már citált oldalkápolnán kívül – milyen értékeket rejt. Csak vázlatosan. Láthatunk körmeneti zászlókat, a karzaton elhelyezett orgona 1900-ban épült. Az 1888-as főoltár helyett 1899-ben új készült, barokkos jellegű, középen a névadó Szent Máté evangélista életnagyságú szobrával, kezében lúdtoll, mellette angyal. Eredetileg festmény díszítette a főoltárt, de tönkrement, és a szobor a templom búcsúnapján, szeptember 21-én került az őt megillető helyre. 

A főoltár közepén a háromrészes régi tabernákulum belső része forgatható

 – mondta és mutatta Imre atya, hozzátéve, a szentély elejére a szembemiséző oltár 1971-ben készült el. A szentély „bejárata” felett az Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet feliratot olvashatják a betérők látogatók és a hívek.
 
A fény
 

A Szent Istvánt és Szent Erzsébetet ábrázoló színes ólomüveg ablakokról jutott eszembe a történet. Egy kisfiú, nevezzük Zolinak, édesanyjával a templomban nézelődött, és megkérdezte, kik azok a bácsik és nénik az ablakokon. Szentek 

– felelte az anyuka. 

Másnap az iskolában a tanár faggatta a nebulókat, tudják-e, kik a szentek. Zolika jelentkezett, a tanár jelezte, mondja, és ő azt felelte: a szentek azok, akik átengedik a fényt

 – mesélte Antal Imre a búcsúzáskor. 
Sanyi bácsi, már a kertben, Imre atyához fordulva megjegyezte: 

Ezt a diófát akkor ültettem, amikor a másik elkorhadt. Te fiatal vagy, még fogyaszthatsz a terméséből. 

 

Az eperfa asztal

Gémes Mihály 2000 tavaszán, Tiszakécskén kelt írásának eredetijét a tömörkényi templomban őrzik, én egy másolatot kaptam Sanyi bácsitól és Kati nénitől. Ez arról számol be, hogy a jelenlegi szentély helyén egy hatalmas eperfa állt. Ki kellett vágni, és elvitték Szentesre egy asztaloshoz, aki 16 személyes ebédlőasztalt készített belőle. A tömörkényi plébánia dísze lett, azon írták alá az azt szervező canonica visitatio-okmányt. 1950-ben Simonffy magával vihette Tiszakécskére, de „az idő lejárt rólam is, kerüljön vissza az asztal jogos helyére, haza, ahol nőtt a fája, és szolgálja továbbra is a tömörkényi plébániát” – írta Gémes Mihály. 

A szentek valóban átengedik a fényt…


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában