Szegedi hírek

2023.06.29. 17:30

Az ártérben úsznák meg a fizetős parkolást

A hullámtérben a víz közlekedik, nem az autók – szögezte le Kozák Péter, az Ativizig igazgatója, miután annak kapcsán tettünk fel neki kérdéseket, hogy többen az ártérben terveznek parkolni hétfőtől, megkerülve így a fizetős rendszert. Lapunknak elárulta, hogy milyen következményekkel járhat mindez.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

A hét során lapunkhoz több helyről is olyan információ érkezett, miszerint az újszegediek közül többen is azt tervezik, hogy kikerülik az új, júliustól érvényben lévő fizetős parkolási rendszert, és a jövőben az ártérben, a Lapos környékén parkolnak majd. Csalódottak ugyanis amiatt, hogy a város megfosztja őket attól, amit hosszú évtizedeken keresztül élvezhettek, vagyis otthonaik, munkahelyeik környékén díjmentesen parkolhattak. Például a Torontál téren vagy az Alsó-kikötő soron. Ugyanakkor a hullámtérben történő parkolással sem járnak jól, hiszen az tilos, tehát különböző büntetésekkel járhat.

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) igazgatója lapuknak elmondta, ezek az információk már hozzájuk is eljutottak, azonban az ártér alkalmatlan parkolásra. Ott a biztonságos parkolás feltételei nem biztosíthatók, az az igazgatóság eszközeit, lehetőségeit meghaladja. Leszögezte, tömeges parkolási igény megjelenése esetén a hullámtér területének állapota romlik és a rend fenntartásával kapcsolatos feladataik elvégzése akadályoztatva lehet.

Karnok CsabaTáblákkal hívják fel a figyelmet arra, hogy tilos a lehajtás. Fotó: Karnok Csaba
Táblákkal hívják fel a figyelmet arra, hogy tilos a lehajtás. Fotó: Karnok Csaba

Jelezte, Újszegeden fokozott figyelmet fordítanak a Lapostól egészen a gátőrházig arra, hogy olyan állapotban legyen a területük, hogy az kielégítse a lakosság rekreációs igényeit, a szabadidő hasznos eltöltésével kapcsolatos igényeit, természetesen a víz károkozásmentes elvezetése mellett.

Közölte, ha a gépjárműforgalom megszaporodik az ártérben, akkor nem lesz lehetőség a mostani állapot fenntartására. Megjegyezte, az igazgatóság lehetőségei korlátozottak, éppen ezért táblákkal hívják fel a figyelmet arra, hogy tilos a hullámtérbe történő behajtás. Elárulta, a napokban több ilyen táblát is kihelyeztek az említett területre. Hozzátette, bíznak abban, hogy ezek visszatartó ereje elégséges lesz, és a jövőben is biztosítani tudják a mostani állapotot, eleget tudnak tenni a rekreációs igényeknek.

Kozák Péter rámutatott, a szabályok nem változtak, eddig is tilos volt az ártérbe történő lehajtás és az ott történő parkolás, az csakis az engedéllyel rendelkezők számára lehetséges. Így például a területtulajdonosoknak vagy a közműszolgáltatók szakembereinek.

Az igazgató beszélt arról is, hogy senki sem nyújt garanciát arra, hogy a behajtás során a növényzet vagy valami más miatt ne sérülhetne meg a jármű, ráadásul kedvezőtlen időjárási körülmények, így nagyobb esőzés esetén a fel- és lejutás is akadályoztatott.

Megkérdeztük arról is, hogy mire számíthat az, aki mindezek ellenére mégis úgy dönt, hogy az ártérben ússza meg a fizetős parkolást. Elmondta, a fokozatosság elvét követve először felszólítják a gépjármű tulajdonosát, majd ha ezt követően sem történik változás, hivatalos úton járnak el vele szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában