Sok diáknak még mindig nem kezdődött el a nyári szünet

2023.06.30. 14:40

Gyakorlaton a cukrásztanulók

Munkatársunktól

Vidáman telik a nyári gyakorlat a mórahalmi Tóth János szakképző iskolában. Dunai Petra és Mencző Csilla cukrásztanulók azt mondták, nincs kedvencük, minden finom, amit készítenek. Fotó: Török János

Sok diáknak még mindig nem kezdődött el a nyári szünet. Kötelező, öthetes egybefüggő nyári gyakorlatukat töltik a Szegedi SZC Tóth János Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium tizedik osztályos cukrász-, felszolgáló- és szakácstanulói. Utóbbiak ezt külső gyakorlati helyszíneken teljesítik, a cukrászok az iskolában. Öt héten át napi nyolc órában, hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között tartózkodnak az iskolában.

Fotó: Török János

Kis Sándor cukrász szakoktató vezetésével előbb az elméleten rágják át magukat, majd a tanultakat megvalósítják, elkészítik a megtanult süteményt. Készült vagy majd készülni fog többek között Dobos szelet, csokoládés minyon, lúdláb, gesztenyés pohárkrém, puncs szelet, gyümölcsrizs, gesztenyés kúpminyon, grillázsbomba, búrkifli, képviselőfánk, csokoládé torta, gyümölcskenyér, tepertős pogácsa, sajtroló. Péntek délelőtt átvették a hétfői sütnivalókat, a linzer következik. Az elméleti órákon élelmiszerismerettel is foglalkoznak, amit követ a gyakorlat. A szakoktató azt mondta, a nehezebb tésztafajtákkal is ügyesen bánnak, ha fel vannak készülve rá. A levelestészta például igazi mumus. Egy dolgot biztos nem készítenek: csokoládé bonbont. A hőség miatt ez lehetetlen.

Fotó: Török János

Sokkal jobb itt bent, mint kint a munkahelyen

 – foglalta össze eddig tapasztalatait két hét után a mórahalmi Dunai Petra és a madarasi Mencző Csilla. A lányok úgy érzik, itt többet tanulnak, mint a gyakorlati helyükön. Már megismerkedtek az omlós tészta, piskóta és a leveles tészta készítésével, melyek közül az utóbbit kedvelik legkevésbé, leginkább azért, mert sokat kell vele bíbelődni.

Ami nehézzé teszi a nyári gyakorlatot, az a hőség, rendkívül meleg van kánikulában a konyhában. Kedvenc süteményt nem tudtak kiemelni. Azt mondták, amit megcsinálnak, az mind finom. Csilla például egyik nap sonkás-sajtos tekercset készített magának leveles tésztából. Olyan jól sikerült, hogy azonnal a kedvence lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában