Kübekháza

2023.06.05. 08:20

Kórházi ágyán kapott arany érdemkeresztet a kübeki polgárőr

Országos kitüntetéséért indult a fővárosba egy kübekházi polgárőr, végül azonban nem Budapesten, hanem a deszki kórházban kötött ki. Gyorsan romló állapota miatt a polgármester és a megyei polgárőr szövetség elnöke úgy döntött, az egészségügyi intézményben rögtönöznek neki díjátadó ünnepséget, így mégis személyesen tudta átvenni elismerését.

Timár Kriszta

Kórházi ágyán vehette át kitüntetését a kübekházi polgárőr. Fotó: DM

A Magyar Polgárőr Szövetség évente két alkalommal adja át legmagasabb elismerését, a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát. Ezt összesen 40 személy kaphatja meg, olyanok, akik hosszú ideje kiemelkedően végzik munkájukat. Idén egy kübekházi polgárőr, Simon Szilveszter is a díjazottak között volt, aki május 13-án el is indult volna a fővárosba, hogy Túrós András országos elnöktől átvegye elismerését. Csakhogy indulás előtt rosszul lett, így nem Budapestre, hanem a deszki kórházba vezetett az útja.

Ő volt az egyik alapítója a kübekházi polgárőrségnek, amelynek azóta is a legszolgálatkészebb tagja. A Covid idején is ő volt az, aki intézte mások helyett az ügyeket. Hiába kértük, hogy ő is maradjon otthon, mert veszélyeztetett, segíteni akart 

– mesélt Veszter bácsiról Molnár Róbert polgármester, aki nagyon szerette volna, hogy a település megbecsült tagja megkapja elismerését. Ezért Batiz Istvánhoz fordult: a szövetség megyei elnökét arra kérte, adják át a kórházi ágyon az arany érdemkeresztet.

Simon Szilveszter a rendőrségtől ment nyugdíjba, immár 26 éve polgárőr. Mikor megtudtam, milyen állapotba került, természetes volt, hogy segítek a titokban megszervezett ünnepség megvalósításában

 – mondta Batiz István. Pénteken látogatta meg a polgármesterrel, alpolgármesterrel, Tóth Sándorral, a kübekházi polgárőrség elnökével és a helyi szervezet néhány tagjával a súlyos beteg férfit. 

Fotó: DM

Batiz István megyei polgárőr-elnök az érdemkereszt átadása előtt rövid, méltató beszédében a kitüntetett mintegy két évtizeden át tartó, folyamatos, szolgálatkész tevékenységét emelte ki, amely érdemessé tette a legrangosabb elismerés viselésére. Molnár Róbert polgármester pedig felbecsülhetetlen értékű szolgálatnak nevezte mindazt, amit Veszter bácsi rendőrként, majd a helyi polgárőrség 19 évvel ezelőtti alapítójaként, legaktívabb tagjaként, Kübekházáért odaadóan végzett. A díjon kívül vittek neki kedvenc bécsi szeletéből is, amelyet a Kübecker Manufaktur készített neki ajándékba.

Az ünnepelt – aki semmit nem sejtett a titkos ünnepségből – sírva köszönte meg, hogy átvehette kitüntetését egy olyan kórtermi ünnepségen, amelyre valószínűleg korábban még soha nem volt példa a díj történetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában