Jegyzet

2023.06.11. 19:02

Lassítani

Gidró Kriszta

Az imént láttam egy tudósítást arról a tévében, hogy lassan nem mer kilépni a saját kertjébe egy kistelepülés több lakója, mert egy éles kanyar van az úton a házaik előtt, és az autósok rendszeresen kicsúsznak ott, teszik tönkre a kerítést, a garázskaput, meg mindent, ami az út szélén található.

Tudom én is, hogy az indokolatlanul kint felejtett sebességkorlátozó táblák országa vagyunk, de amikor a kanyart jelző tábla fényvisszaverős sárga keretben van, akkor azért szerintem feltételezhető, hogy az alatta lévő 30-as tábla nem a véletlenül maradt ott. Valószínűleg kevesebben csapódnának a kerítésnek, ha csak egy kicsit lassítanának.

Nem véletlenül van kint sebességkorlátozó tábla az óvodák, általános iskolák környékén sem. És nem véletlenül hangzott el pénteken Szegeden a rendőrség juniálisán, hogy ahol kigurul a pöttyös labda az úttestre, ott másodperceken belül egy gyerek is megjelenik, tehát ha labdát látunk, érdemes azonnal lassítani.

Mert hiába tanítjuk a gyerekeinknek, hogy csak alapos körülnézés után szabad az úttestre lépni, és azt is csak zebrán, a nyári szünetben a játék hevében ezt sajnos könnyen elfelejtik.

Évekkel ezelőtt egy nyaralóövezetben töltöttük a hétvégét baráti társaságban, akkor még nem voltak aszfaltos utak azon a környéken. Alaposan tönkretették a pihenésünket azok az autósok, akik hetvennel közlekedtek, elképesztő zajjal és porral járt, amikor végigszáguldottak a földúton. A társaságból valaki kiszámolta, hogy ha hetven helyett harminccal mentek volna, akkor talán négy és fél másodperccel tartott volna nekik tovább, hogy elérjék az aszfaltos utat. Annak az esélye viszont, hogy egy esetleges gázolás miatt súlyosan megsérüljön valaki, a töredékére csökkent volna.

Nem érné meg mégiscsak lassítani?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában