Jó csomópont lehet Szentes

2023.06.20. 14:40

Népszerűbbé tennék az építőipari szakmákat

Bár országosan a szakképzésben az építőipart választók száma évről évre csökken, a régió iskoláiban ősszel többen kezdik meg az első évfolyamot, mint ahányan végeztek. Ennek ellenére van feladata a szakképzési centrumnak, az iskoláknak és a területet felügyelő minisztériumnak is, hangzott el az építőipari ágazati szakmai napon Szentesen.

Majzik Attila

Építőipari ágazati szakmai nap a Hódmezővásárhelyi SZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikumban. Fotó: Majzik Attila

– A magyar kormány egyik legfontosabb célkitűzése az építőipar felvirágoztatása, ez pedig nem tud megvalósulni, ha a kapcsolódó képzési struktúrák nem tudnak megfelelni a kor követelményeinek – szögezte le Valló Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium építésgazdaságért felelős helyettes államtitkárságának oktatási referense. Hozzátette, azt szeretnék, hogy olyan komoly elméleti alapon nyugvó, gyakorlati bázisú szakképzés és felnőttképzés jönne létre, amely a legkorszerűbb technológiákat, módszereket tudja átadni az oktatásban résztvevők számára. 

– Célunk, hogy az intézményhálózatból olyan jól képzett szakemberek kerüljenek ki, akik a lehető legjobban megfelelnek a gazdasági elvárásoknak – emelte ki Valló Péter.

Mint elmondta, a szakképzésnek rengeteg szereplője van, ezért szükség van csomópontok kialakítására, Szentes pedig egy ilyen jó csomópont lehet. Emellett az építőipari szakmák marketingjét is támogatni kell, mivel korábban „mostohagyerekként” kezelték azokat.

Kincses Tímea, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatója is arra hívta fel a figyelmet, hogy folyamatosan csökken a szakképzésben az építőipart választók száma. Mint a főigazgató kifejtette, a megfelelő számú szakembert a felnőttképzésnek köszönhetően tudják biztosítani. 

– Négy intézményünkben folyik építőipari képzés, Hódmezővásárhelyen, Makón, Csongrádon és Szentesen. Itt nappalin 166-an, míg a felnőttképzésben 305-en tanulnak – részletezte a számokat Kincses Tímea. A legnépszerűbb szakmák festő, mázoló, tapétázó és a szárazépítő, ezzel szemben ácsot például alig találni.

A szakmai napon a házigazda HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum igazgatója, Pintér Etelka arra mutatott rá, hogy bár náluk népszerűek az építészeti szakmák, szükség van arra, hogy növeljék azok ismertségét és elismertségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában