Mórahalom

2023.06.21. 17:58

Rászoruló gyerekeket táboroztatnak a rotarysták – Galéria

Három országból érkeztek rászoruló gyerekek a Rotary táborba Mórahalomra. A 30 fiatal igazi élménynyaralást kap teljesen ingyen: lézerharc, strand, vadaspark-látogatás is szerepel az egyhetes programban.

Timár Kriszta

Csak a pizzázás kedvéért szakították meg a strandolást szerdán a táborban nyaraló gyerekek. Fotó: Gémes Sándor

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club több évtizedes hagyománya, hogy rászoruló gyermekeket táboroztat. Magyarországról, Romániából és Szerbiából érkeznek minden évben Mórahalomra fiatalok az általuk szervezett egyhetes programra. A határon túliakat helyi rotary klubok delegálják, illetve minden évben többen érkeznek Böjte Csaba atya otthonából is. Idén 30 gyerek nyaral teljesen ingyen az erdei iskolában. A bentlakásos program mindig nagyon népszerű a fiatalok körében, a nyelvi nehézségek pedig soha nem okoznak problémát.

A romániai gyerekekkel mindig érkezik egy kísérőtanár, rajta kívül pedig a kétnyelvű fiatalok is mindig segítenek a tolmácsolásban. Erre azonban sokszor nincs is szükség, hiszen a kicsik ezt megoldják, kézzel-lábbal elmutogatják, amit szeretnének. És persze ott van a közös nyelv, az angol is 

– mesélt a nemzetközi tábor mindennapjairól Kóti Zoltán főszervező, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club most leköszönt elnöke. 

A gyerekek hétfő óta voltak már a Szegedi Vadasparkban, a Móra Ferenc Múzeumban, a szerdai nagy melegben pedig egész nap a mórahalmi fürdőben strandoltak. Csak az ebéd idejére hagyták ott a medencéket és a csúszdákat, egy közeli pizzázóba sétáltak át.

 Több gyereknek ez az egy hét jelenti az összes nyári programot. Éppen ezért igyekszünk minél több élményt kínálni nekik 

– mondta Kóti Zoltán. – 

Idén például elvisszük őket a Csillagösvény labirintusba, bowlingozni és lézerharcolni is. A táborba pedig érkeznek hozzájuk még a hét folyamán terápiás kutyák, a mórahalmi ugrókötelesek tartanak nekik bemutatót, a helyi rendőrök pedig egy kerékpáros akadálypályát építenek fel nekik. Mindezek mellett nem maradhatnak el a közösségépítő programok sem: éjszakai kincskeresés, számháború és sportversenyek is színesítik a programot 

– sorolta a táborvezető.

Török Tamás évekkel ezelőtt Rotaract-tagként táboroztatott először. A mórahalmi program pedig annyira a szívéhez nőtt, hogy immár Lengyelországban élve is minden évben hazautazik azért, hogy itt önkénteskedjen. 

Amellett, hogy ez kemény munka és nagy felelősség, nekem mégis kikapcsolódást is jelent. Rengeteg szeretetet kapok ezektől a gyerekektől 

– mesélt élményeiről.

A 12 éves Réka a szerbiai Királyhalomról érkezett a táborba. 

Tavaly voltam már itt. Most egy osztálytársam kapott lehetőséget, de nem jött el, így helyette én vagyok itt megint

 – mondta a kislány, aki szerint a Rotary tábora azért nagyon jó, mert sok új emberrel tud megismerkedni és még az angolt is gyakorolhatja.

A tábor költségeit a szegedi, a mórahalmi, három romániai és a szabadkai Rotary klub közösen finanszírozza, a szegedi klub tagjai pedig különböző felajánlásokkal is támogatják a programot. Volt, aki saját termesztésű cseresznyét, más jégkrémet vagy éppen ásványvizet hozott a gyerekeknek, de kétnapnyi ebédet is támogatásként kaptak a táborosok, akik péntekig élvezhetik a rotarysták vendégszeretetét Mórahalmon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában