Eddig is vigyáztak rájuk

2023.06.01. 07:00

Visszavenné Csongrád a halászházakat

Több, belsővárosi nádfedeles halászház ingyenes önkormányzati tulajdonba vételét kezdeményezi a város. Az örökségvédelem alatt álló épületeket eddig is az önkormányzat tartotta karban. Ha Csongrád visszakapná a nádtetős házakat, akkor kézműves, táj- és vendégházakként működtetné a századeleji hangulatú épületeket.

Majzik Attila

A város életében nagy jelentőséggel bírnak a halászházak. Fotó: Majzik Attila

Többfelé is „elkeveredtek” a csongrádi belsőváros nádfedeles halászházainak tulajdonjoga: korábban nyolc épületet a megyétől szerzett vissza a város, most pedig a magyar államtól, illetve a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól szeretnének visszakapni további kilenc ingatlant.

A tervek szerint az Öregvár utca 37., 49., 50., 51., 52., 57., 57/B, 58., és a Gyökér utca 1., 19. szám alatti házakat szeretné visszakapni az önkormányzat.

Többször kértük már ingyenes tulajdonba ezeket az épületeket, most újra nekifutunk ennek. Úgy érezzük, hogy most van esély, hiszen közérdekű célokra hasznosítanánk a halászházakat, ráadásul gyakorlatilag évtizedek óta mi tartjuk fenn ezeket a házakat, nagyon sokat költött már rájuk a város

 – kommentálta a kérdést Juhász László, Csongrád jegyzője.

A város életében nagy jelentőséggel bírnak az örökségvédelmi értéket képviselő belvárosi halászházak. Mint a hivatal munkatársaitól megtudtuk, az önkormányzat és intézményei évek óta jó gazda módjára üzemeltetik az örökségvédelem alatt álló épületeket, gondoskodnak az épületek megfelelő karbantartásáról.

Az önkormányzat évről-évre igyekszik a pályázati lehetőségeket is kihasználni, a tavalyi évben például a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Program pályázatából sikerült felújítani az Öregvár utca 52. és 58. számú halászházak nádtetőjét, a Gyökér utca 19. szám alatti halászháznak pedig az örökségvédelmi engedélyes tervei készültek el egy következő pályázat benyújtásához. Az elmúlt években az önkormányzat saját költségvetéséből is jelentős összeget költött a pályázati önerőkre és az épület felújítására, karbantartására.

Amennyiben sikerül visszakapni az épületeket, úgy az Öregvár és a Gyökér utcai halászházakat tájházként, kézműves házként és vendégházként üzemeltetné a város.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában