Van, vagy nincs közbiztonsági deficit Ásotthalmon?

2023.06.21. 06:59

Vitába szállt a rendőrséggel az alpolgármester

Van olyan bűncselekmény, amiből tízszer annyit követtek el Ásotthalmon 2022-ben, mint egy évvel előtte. Ezért nem fogadta el Fackelmann István alpolgármester a rendőri vezetők beszámolóját, amiben azt írják, a bűncselekmények számának emelkedése nem okozott közbiztonsági deficitet. Szerinte igen.

Arany T. János

Többszörösére emelkedett Ásotthalmon a bűncselekmények száma tavaly. Ez az autó egy hónapja csúszott meg a vizes úton és borult be a tanya elé. Mire a tulajdonos mentőt hívott volna, az autó vezetője és utasai szétszaladtak. Fotó: Török János

Fotó: janostorok.com

A legutóbbi ásotthalmi testületi ülésen Fackelmann István alpolgármester hálásan megköszönte a rendőrség munkáját, de a migráció miatt kialakult helyzetre tekintettel, az embercsempészek szélnek eresztése és Ásotthalom rohamosan romló bűnügyi statisztikája elleni tiltakozásként, nem fogadta el a beszámolójukat. Most elmagyarázta, min háborodott fel. 

A Szegedi Rendőrkapitányság Mórahalmi Rendőrőrs és a Határrendészeti Kirendeltség értékelte a 2022. évi munkát. Az írásos beszámoló szerint Ásotthalmon 2022-ben 360 bűncselekményt regisztráltak (2021-ben 56-ot). A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 81-re (2021-ben 16), az állampolgárok biztonságérzetét leginkább befolyásoló, kiemelten kezelt bűncselekmények száma 19-ről 187-re emelkedett, amelyből 102 államhatárhoz kapcsolódó rongálás, 70 embercsempészet. Végül megállapítják, hogy a bűncselekmények számának emelkedése nem okozott közbiztonsági deficitet. A határrendészet beszámolója azt is megállapítja, hogy 2022-ben 96 ezer 419 fő illegális határátlépőt tartóztattak fel (2021-ben 21 ezer 932). Az ásotthalmi határszakaszra jutott az összes elfogás 86 százaléka. A kirendeltség 209 fővel szemben indított embercsempészés miatt büntetőeljárást, ami négyszeres növekedés az elmúlt évi 52 főhöz képest.

A bűncselekmények száma a 2021. évihez viszonyítva kategóriánként 4, 5, 6 és tízszeres emelkedést mutat. Erre azt mondani, hogy közbiztonsági deficitet nem okozott a településen, erős túlzás. Akik itt élünk és naponta tapasztaljuk a tényeket, azt mondjuk, igenis jelentős közbiztonsági deficitet jelentett. Megköszönve a rendőrség emberfeletti munkáját egyik beszámolót sem fogadtam el. Lehet, hogy szokatlan a két beszámoló visszautasítása, de mint mondtam, vegyék jelzésértékűnek az elutasításomat, ami elsősorban kiszolgáltatottságunkból, tehetetlenségünkből és semmibevételünkből fakad 

– mondta az alpolgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában