Napszínes

2023.06.22. 12:00

Vörös gémek az apátfalvi nádasban

Szabó Imre

Vörös gémet az Apátfalva–Makó közti túraútvonalon járva is láthatunk. Fotó: Balla Tihamér

Idén legalább három pár vörös gém költ a Körös–Maros Nemzeti Park Maros-ártéri részterületén fekvő apátfalvi bányatavaknál – jelentette honlapján a nemzeti park. Ezek a madarak a rejtőzködés nagymesterei.

Vannak olyan gémféléink, amelyekkel gyakran lehet találkozni, könnyen szem elé kerülnek. Ilyen például a nagy kócsag és a szürke gém. Ugyanakkor vannak sokkal rejtőzködőbb életet élők, amilyen például a vörös gém. A nagy kócsaghoz hasonlóan ez a faj is a nádasokban költ, de jóval ritkább. Idén azonban – a szakemberek eddigi megfigyelései alapján –, legalább három pár költ az apátfalvi bányatavak nádasaiban, színesítve ezzel az ottani madárfaunát.

A vörös gémek ritkán hagyják el a tavak nádas szegélyét, ezért nehéz őket megfigyelni. Bent, a vízből kinövő nádasban elbújva lesik áldozatukat, egy helyben állva várakoznak, hogy eléjük ússzon egy hal, béka vagy egyéb, hasonló méretű vízi állat. Tollruhájuk is nagyban alkalmazkodott ehhez a lesben álló, rejtőzködő életmódhoz. Hátuk palaszürke, a hasi oldaluk viszont az egész testen végighúzódó, hosszanti csíkos mintázatú, melyben a vörös, a sötétbarna, a világosbarna és a fekete különböző árnyalatai váltakoznak. Ez jó rejtőszínt kölcsönöz a madárnak a szintén hosszú, szálas nádi növényzetben. Erre a mimikrire még jobban rájátszik a vörös gém azzal, hogy ha veszélyben érzi magát, akkor a bölömbikához hasonlóan teljesen függőlegesen tartja a nyakát, égnek mereszti a csőrét, s még hajladozik is, mint a nádszál. Ilyenkor nagyon nehéz észrevenni.

Az apátfalvi bányatavak környéke szabadon látogatható terület, melyet a Makó és Apátfalva között haladó túraútvonal is keresztez. Érdemes arrafelé tenni egy sétát, mert nagyon sokféle madarat, köztük vörös gémet is megfigyelhetnek az érdeklődők az anyaggödrök nádasaiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában