Helyi közélet

2023.07.31. 15:54

214 gólyafiókát gyűrűztek meg idén a Kiskunsági Nemzeti Parkban

Az idei évben is sikeresen lezajlott a fehér gólyák látványgyűrűzése, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) önkéntesei és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai végeztek Bács-Kiskun vármegyében és Szegeden. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. emelőkosaras autóval és villanyszerelők aktív segítségével járult hozzá a gólyavédelmi programhoz. A látványgyűrűzések keretében összesen 214 gólyafióka kapott jelölést, az eseményeket több mint 2100 érdeklődő kísérte figyelemmel.

Delmagyar.hu

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) önkéntesei és a nemzetipark-igazgatóságok munkatársai minden évben felmérik a gólyafészkeket, a gólyavédelmi program keretében elvégzik a fiókák nyilvános gyűrűzését az ország több területén az illetékes áramszolgáltatók segítségével.

A fiókák egyedi azonosítóval ellátott gyűrűt kapnak, egyik lábukra fémgyűrűt, a másikra műanyagból készült színes gyűrűt, amelyen akkora a jelölés, hogy messzebbről is leolvasható távcső segítségével. Így akár itthon, akár vonulás közben vagy a telelőterületen is azonosíthatók lesznek anélkül, hogy meg kellene fogni a madarat.

Bács-Kiskun vármegyében 30 településen, 67 fészekben 206 fiókát, valamint Szegeden két fészekben nyolc fiókát sikerült megjelölni.

A fehér gólya fiókák június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor gyűrűvel megjelölhetők. Ebben az időszakban akkorák, hogy a lábuk már nem vastagodik tovább, így nem áll fenn az a veszély, hogy a gyűrű később elszorítaná. Ha egy fészekben mégis túl kicsik lennének a fiókák, akkor ők nem kapnak jelölést.

 

A rendezvénysorozat idei helyszínei

Bugacon és környékén első ízben megszervezett programsorozat nagy népszerűségnek örvendett. A meghirdetett helyszínekre több, mint 380 érdeklődő látogatott el június 12-én. Alsómonostor, Bugac és Jakabszállás településeken a hét felkeresett fészekben összesen 26 fióka kapott jelölést. Külön említést érdemel, hogy az utóbbi két településen egy-egy ötfiókás fészket is találtunk

 – adta tájékoztatásul Varga Péter és Schneider Viktor, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

Június 13-án és 14-én Bácsalmáson és térségében 12 településen, 34 fészket látogattak meg kollégáink, amelyekben összesen 82 fiókát találtak, melyekből 76-ot lehetett meggyűrűzni. Három fészekben jelölésre még nem alkalmas méretű, túl kicsi fiókák voltak, így rájuk nem került jelölőgyűrű. Akadt két olyan fészek, ahol csak tojások voltak, illetve egy fészekben meghiúsult a költés. A térségben már tizenegyedik éve folyik a látványgyűrűzés, ami töretlen népszerűségnek örvend. Itt idén összesen 960 fő látogatott el valamelyik helyszínre.

Agócs Péter természetvédelmi őrkerület-vezető arról számolt be, hogy Kalocsa környékén már 12 éve folyik a gyűrűzéssel egybekötött felmérés. 

Idén összesen 7 településen (Kalocsa, Homokmégy, Öregcsertő, Kecel, Hajós, Miske, Drágszél) 13 fészekben 28 példány gólyafiókát találtunk, amelyeket többségében meg is tudtunk gyűrűzni. Mindezek mellett voltak olyan fészkek, ahol még fejletlen, egészen korai fiókák voltak, így ezek még a gyűrűzésből kimaradtak. Az átlagos fiókaszám 2,1 példányként alakult, ami sajnos sokévi átlag alatti eredmény

 – tudtuk meg.

Ladánybenén, Kunpeszéren, Kunszentmiklóson és Szabadszálláson június 15-én látogattuk végig a gólyafészkeket. A felkeresett helyszíneken összesen 30 fiókát gyűrűztünk meg. A térségben meglehetősen sikeres költési eredményeket tapasztaltunk, hiszen a fészkenkénti fiókaátlag 3,9 volt. A rendezvényen 248 érdeklődő vett részt, köztük a Kunadacsi Igazgyöngy Óvoda, a Kunpeszéri Általános Iskola, valamint a Szabadszállási Petőfi Sándor Általános Iskola is.

A szintén június 15-én szervezett programokon Dunapatajon, Újteleken és Szakmáron összesen 120-an látogattak el a gólyafiókák gyűrűzésére, köztük több óvodás csoport.

A rendhagyó szemléletformáló programsorozatra Dunatetétlenen és Hartán is kíváncsiak voltak június 20-án. Ezen településeken négy fészeben történt gyűrűzés, csaknem 140 érdeklődő jelenlétében.

Június 23-án kilencedik alkalommal gyűrűztünk gólyafiókákat Kiskőrös és Akasztó településeken. 

Összesen 16 fészket látogattunk meg, ahol 48 fióka kapott egyedi jelölést. Akasztón hét öreg madár gyűrűjét sikerült azonosítani. Ezekből a legérdekesebb egy németországi gólya, amely 2014 óta minden évben költ Akasztón

 – mondta el Kirtyán Tamás, az MME önkéntese.

A programsorozat sikeres megvalósításáért köszönet illeti az MVM Démász munkatársait, továbbá köszönettel tartozunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bács-Kiskun vármegyei Helyi Csoportjának és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak a közreműködésért!

Olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában