Helyi közélet

2023.07.29. 13:13

Bírják a hőséget Makó virágai – Fotók

Szabó Imre

A legnagyobb melegben is pompáznak a makói virágok. Fotó: Szabó Imre

Tavaly Makó nyerte a fődíjat a Virágos Magyarország versenyen, és már csak ezért is különös figyelmet fordít arra, hogy közterei pompázzanak, illatozzanak – a mostani kíméletlen hőség azonban feladja a leckét az ezzel foglalkozó szakembereknek.

A város főkertésze, Bókáné Bodó Zsuzsanna a Délmagyarországnak elmondta, már kora tavasszal, a virágágyások beültetésekor gondoltak arra, hogy várhatóan idén nyáron is hőség lesz. Ezért javarészt olyan virágokat hoztak, amelyek jól tűrik a meleget és a szárazságot, illetve hosszú szárat növesztenek, beárnyékolva a felszínt. Ilyenek a verbéna, a kána, a Kleopátra tűje vagy a büdöske hazai változatai.

Módosítottak az öntözés gyakorlatán is. Eddig a legtöbb helyen felülről permetezve öntözték a növényeket, most áttértek a csepegtetéses technológiára. Ez egyúttal spórolást is jelent: így kisebb a vízveszteség, ráadásul a virágok közvetlenül a gyökérzónánál jutnak folyadék-utánpótláshoz. Ennek példáját lehet látni többek között a Csanád vezér téri Szent István-szobornál, vagy a Szegedi utcai hagymaszobornál. Igyekeznek minden nap öntözni, de olykor ez is kevés. Amikor meleg szél fúj, az nem tesz jót a mikroklímának. Ahol évelő növények vannak, ott mulcsréteggel is próbálják megtartani a talaj nedvességtartalmát.

A kertészeti munkákkal foglalkozó makói önkormányzati csapat létszáma mindössze 15 fős, és közülük is csak a vezetők szakképzettek. A nagy melegben rájuk is vigyáznak: kapnak védőitalt és módosított munkaidőben dolgoznak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában