Szél István: Az intézményalapítási, átszervezési feladatokban áprilisig semmi érdemi előrelépés nem történt

2023.07.31. 11:26

Bizonytalanságban lebeg a vásárhelyi intézményátszervezés

Kovács Erika

Szél István: „Nem csináltak semmit. Ezzel súlyos hibát vétettek, emiatt jogbizonytalanság lépett fel, az ellátottak és a dolgozók biztonsága óriási veszélybe került.” Archív Fotó: Frank Yvette

„Az igazság a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás ügyében” címmel írta le véleményét a hivatalos közösségi oldalán Szél István, Székkutas polgármestere a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás (HTKT) megszüntetésével kapcsolatban. Leszögezte, Vásárhely minden határidőből kicsúszott, mert későn „ébredt fel.”

„Ezt az intézményrendszert 9 évig vezettem. Nem volt könnyű négy, különféle település érdekeit összeegyeztetni, de mindig megoldottuk és megtaláltuk a közös pontokat. Ez eddig ment, mert most Márki-Zay Péter erőből akarja átverni minden elképzelését, de elfelejti, nem csak Hódmezővásárhelyről van szó” – idézte vissza azt az időszakot Szél István, amikor ő volt a kistérségi társulás elnöke. 

„Tavaly júniusban valóban született egy döntés a HTKT megszüntetéséről, ami a Márki-Zay Péter és munkatársai irányába megelőlegezett bizalomnyilvánítás volt. Korábban többek között azt is kérte, hogy a vásárhelyi bölcsőde legyen hódmezővásárhelyi kezelésben. Megkapta azt is, mint sok mást. Ennek ellenére a bizalommal nem élt, hanem visszaélt. Az eredeti előterjesztésben a HTKT megszüntetésének határideje 2022. december 31. lett volna. Ezt az én javaslatomra módosítottuk 2023. december 31-re tekintettel arra, hogy az intézmény átszervezése, kialakítása és minden ezzel járó munkafolyamat időigényes és komplex, ami fél év alatt nem lett volna kivitelezhető.” – olvasható. 

„Most következik az, ami ebben az ügyben a legfontosabb. A hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal, mint munkaszervezet kötelező feladata lett volna a határozat megküldése a Magyar Államkincstár (MÁK) részére, ami egészen mostanáig (tavaly június óta, tehát több mint egy éve) nem történt meg. Az intézményalapítási, az átszervezési és egyéb feladatokban ez év áprilisáig semmi érdemi és gyakorlati előrelépés nem történt. A Márki-Zay Péter vezette polgármesteri hivatal csupán ez év májusában ébredt fel, kért és kapott egy állásfoglalást a MÁK-tól, valamint a Kormányhivataltól. Minden határidőből kicsúsztak…” – fogalmazott Szél István.

Véleménye szerint ez azt jelenti, hogy a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatal nem teljesítette azt, amivel a HTKT társulási tanácsa tavaly júniusban megbízta. 

„Ez az ügy idén nyáron nem is került volna a társulás és a képviselő-testületek elé, ha Márki-Zay Péter és hivatala elvégzi a feladatát. De nem csináltak semmit. Ezzel súlyos hibát vétettek, emiatt jogbizonytalanság lépett fel, az ellátottak és a dolgozók biztonsága óriási veszélybe került.

Ezt a helyzetet mértük fel polgármestertársaimmal, Ambrus István mártélyi és Zsótér Károly mindszenti polgármesterrel. Látva Márki-Zay Péter tétlenségét és hivatalának nulla ügyintézését, valamint félve attól, hogy a rászorultak gondoskodás, a dolgozók pedig munkabér nélkül maradnak, megtettük az egyetlen dolgot, amit az érdekükben tehettünk, megmentjük a HTKT ellátottjait és munkatársait.”

Szél István leszögezte, számukra a biztonság és a stabilitás a fontos, bárki is vezesse az intézményrendszert. Ezért változtatták meg tavalyi döntésüket.

Mint lapunk néhány napja megírta, megkérdeztük a vásárhelyi önkormányzatot az átalakulással kapcsolatban. Még azt sem tudták megmondani, hogy a Kapcsolat Központ jogutóddal, vagy jogutód nélkül szűnik-e meg, vagyis hogy létre kell-e egy teljesen új intézményt hozniuk. Ellenben leszögezték, nem kívánnak létszámot leépíteni és szerintük elég lesz az év végéig hátralévő rendkívül rövid idő, 5 hónap az átalakuláshoz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában